Sisältöjulkaisija

null Lapsille tarvitaan vaihtoehtoisia lääkemuotoja

Lapsille tarvitaan vaihtoehtoisia lääkemuotoja

20.1.2016

Fimea selvitti 10–17-vuotiaiden lasten ja nuorten mielipiteitä lääkkeiden käytöstä sekä osallistumisesta lääketutkimuksiin. Tulokset osoittavat, että vaihtoehtoisten, lapsille sopivien lääkemuotojen kehittämiselle on edelleen tarvetta.

Lapset käyttävät eniten perinteisiä, kiinteitä lääkemuotoja, mutta he kokevan niiden käytön usein hankalaksi. Iholle levitettäviä ja nestemäisiä lääkkeitä pidettiin helpoimpina käyttää.

Viidesosa vastaajista oli itse osallistunut lääketutkimukseen, ja suurin osa oli kuullut tutkimuksista. Puolet lapsista ja nuorista oli kiinnostunut saamaan aiheesta lisätietoa. Viidesosa vastaajista oli kiinnostunut osallistumaan lastenlääketutkimusta tukevaan nuorisopaneeliin.

Fimean kyselytutkimus on osa koko Euroopan laajuista selvitystä, joka tehdään Euroopan lääkeviraston aloitteesta. Perimmäisenä tavoitteena on kehittää nykyistä parempia lääkkeitä lapsille ja nuorille. Lapsia hoidetaan tällä hetkellä usein aikuisille rekisteröidyillä lääkkeillä, jotka eivät ota huomioon lasten farmakologisia ja fysiologisia erityispiirteitä.

Tutkimus toteutettiin internetkyselynä 24.3.–31.5.2015. Vastauksia saatiin yhteensä 291, joista hylättiin viisi.

Lue lisää:

Lasten ja nuorten mielipiteitä lääkkeistä ja lääketutkimuksista (pdf)

Lisätietoja antaa

  • Katri Hämeen-Anttila, kehittämispäällikkö, p. 029 522 3513
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.