Sisältöjulkaisija

null Lääkkeisiin kohdistunut rikollisuus Euroopassa heijastuu myös Suomeen

Lääkkeisiin kohdistunut rikollisuus Euroopassa heijastuu myös Suomeen

17.10.2014

Euroopassa on kuluneiden kuukausien aikana selvitelty kahta erillistä tapausta, joissa lääkeväärennöksiä on joutunut lailliseen lääkejakeluun. Huhtikuussa paljastui tapaus, jossa Italiassa varastettuja lääkkeitä palautui lailliseen lääkejakeluun väärennettyjen asiakirjojen avulla. Syyskuussa Romanian lääkevalvontaviranomainen ilmoitti paikallisen lääketukkukaupan alihankkijoiden hankkineen lääkkeitä luvattomilta toimijoilta.

Italian tapaus koskee noin sataa lääkevalmistetta. Rikolliset ovat erityisesti kahden viime vuoden aikana iskeneet sairaaloihin ja lääkekuljetuksiin ja varastaneet etupäässä kalliita, vain sairaalakäytössä olevia lääkkeitä. Lääkkeet ovat olleet aitoja ja laillisia valmisteita. Ne on myyty laillisille lääketukkukaupoille väärennetyillä asiakirjoilla. Lääkkeet ovat sittemmin päätyneet Euroopan eri maihin, myös Suomeen, lääkkeiden laillisten rinnakkaistuojien tai -jakelijoiden hankkimina.

Lääkkeet katsotaan väärennöksiksi, koska niiden alkuperää on väärennetty asiakirjoilla. Suomessa rinnakkaistuontiyritykset Orifarm ja Paranova ovat vetäneet takaisin yksittäisiä italialaista alkuperää olevia lääke-eriä. On ilmeistä, että varastettuja lääkkeitä on päätynyt Euroopan maissa lailliseen lääkejakeluun ja käyttöön jo jonkin aikaa ennen tapauksen paljastumista. Tämän johdosta sekä monisyisten jakelureittien vuoksi tapauksen selvittäminen Italian viranomaisten ja muiden EU-maiden lääkeviranomaisten kanssa on kestänyt pitkään.

Yksittäisiä manipuloiduiksi havaittuja lääkeampulleja lukuun ottamatta ei lääkkeissä epäillä olevan vikaa eikä ole syytä epäillä, että ne olisivat haitallisia käyttäjilleen.

Romaniassa paljastuneen tapauksen selvittely jatkuu

Romanialainen Chemomed-lääketukkukauppa on toimittanut muille eurooppalaisille lääketukkukaupoille sekä rinnakkaistuojille ja -jakelijoille lääkkeitä, joita sen alihankkijat ovat hankkineet luvattomilta toimijoilta. Tämän hetkisten tietojen perusteella Suomeen olisi päätynyt Orifarm Oy:n rinnakkaistuomina seitsemää eri lääkevalmistetta yhteensä 245 pakkausta. Orifarm vetää pois apteekeista varotoimenpiteenä 24 pakkausta maahantuomiaan Arcoxia 60 mg kapseleita (98 kapselin pakkaus, eränumerot J00712503 ja J00712505) ja 31 pakkausta Risperdal Consta 37,5 mg injektiokuiva-ainetta (eränumero DFS5A/DBZT800/DBSK00012). Tapauksen selvittäminen jatkuu.

Fimea tiedottaa tapauksista lisää selvitystöiden edetessä.

Lisätietoja:

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. 029 522 3237

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3220

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Päivitetty 17.10.2014 klo 16.05: Risperdal Constan eränumero korjattu.