Takaisin edelliselle sivulle

Lääkkeiden verkkokauppaa käydään turvallisuuden harhakuvassa

Lääkkeiden verkkokauppaa käydään turvallisuuden harhakuvassa

16.10.2007

Lääkkeiden verkkokauppaa käydään turvallisuuden harhakuvassa

Laiton lääkekauppa on yksi kansainvälisen rikollisen toiminnan haara, jonka toimijat ovat samoja kuin huume- ja dopingaineiden kaupassa. Sadoissa laittomissa verkkokaupoissa myytävät lääkkeet ovat usein varastettuja tai tuoteväärennöksiä, eikä niiden sisältö läheskään aina vastaa ilmoitettua. Maailman terveysjärjestö WHO on arvioinut, että noin kymmenen prosenttia maailmalla myydyistä lääkkeistä on tuoteväärennöksiä.

Lääkevalmisteiden ominaisuuksiin liittyviä vähätteleviä asenteita on vaikea ymmärtää, sillä lääkevalmiste on kemiallis-fysikaalis-biologisesti varsin monimutkainen keksintö. Laittomien lääkevalmisteiden kohdalla tietoa lääkkeen koostumuksesta tai valmistusmenetelmistä ei ole saatavilla. Näiden valmisteiden turvallisuusriskit jäävät testattaviksi käyttäjille.

Huoli laittomasta lääkekaupasta, lääkeväärennöksistä ja keinoista taistella niitä vastaan on yhteinen. Ongelma ei ole ratkaistavissa internet-sivuja sulkemalla, sillä ongelma on sokeassa luottamuksessa internetissä tarjottavaan kasvottomaan tietoon. Laittomaan lääkekauppaan liittyvän riskin kantaa yksinomaan lääkkeen tilaaja. Vastuu on raskas, sillä kyse voi olla omasta tai lähimmäisen hengestä.

Lue lisää: Mikä luo kysynnän laittomille ja väärennetyille lääkkeille? Tabu 5/2007

Lisätietoja:

Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4221

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu