Takaisin edelliselle sivulle

Lääkkeet ja keliakia

Lääkkeet ja keliakia

5.9.2007

Lääkkeet ja keliakia

Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään kahdennentoista kerran 3.-9.9.2007 teemalla ”Tunnistatko keliakian?”. Keliakiaviikolla tehdään tunnetuksi keliakiaa ja sen diagnosointia erityisesti apteekeissa eri puolilla maata.

Keliakia on vehnän, ohran ja rukiin sisältämän valkuaisaineen, gluteenin, aiheuttama sairaus. Keliakiaa sairastavalla henkilöllä ravinnon, lääkkeiden tai luontaistuotteiden sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolen limakalvolla tulehdusreaktion, joka voi johtaa suolinukan vaurioon. Suolinukan vaurioituminen vaikeuttaa taas ravintoaineiden imeytymistä elimistöön. Keliakian ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio, jota potilaan on noudatettava jatkuvasti. Ravinto on merkittävin gluteenin lähde.

Tärkkelys on tärkeä apuaine lääkevalmisteissa, erityisesti tableteissa ja kapseleissa. Lääkevalmistuksessa käytettävä luontainen tärkkelys on yleensä maissitärkkelystä. Vehnätärkkelystä on aikaisemmin käytetty lääketeollisuudessa apuaineena lähinnä tableteissa, mutta keliakian tultua laajempaan tietoisuuteen vehnätärkkelyksen käytöstä on lääkevalmisteissa lähes kokonaan luovuttu.

Suomen lääkemarkkinoilla on tänä päivänä ainoastaan neljä vehnätärkkelystä sisältävää lääkevalmistetta. Kyseiset lääkevalmisteet on kuitenkin katsottava gluteenittomiksi, sillä vehnätärkkelyksen laatuvaatimuksissa on asetettu rajat myös gluteenin määrälle.

Gluteiinittomuutta ei ole merkitty lääkkeiden pakkauksiin, sillä kaikki Suomessa kaupan olevat lääkkeet on katsottava gluteenittomiksi. Gluteenin osalta lääkkeitä voidaan siis pitää keliakiaa sairastaville potilaille ongelmattomina.

Käytännössä lääkkeet kuitenkin voivat aiheuttaa oireita keliakiapotilaille ja muille potilasryhmille. Keliakiaa sairastavien mahdolliset oireet liittyvät ilmeisesti sairauden myötä suolistossa tapahtuviin muutoksiin, sillä suolistonukan kunnolla on keskeinen rooli lääkeaineiden imeytymistapahtumassa ja pääsyssä vaikutuspaikkaansa elimistössä.

Lisätietoja:

Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4221

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

Jaa tämä sivu