Takaisin edelliselle sivulle

Lääkeväärennykset ovat globaali ongelma

Lääkeväärennykset ovat globaali ongelma

26.1.2007

Lääkeväärennykset ovat globaali ongelma

Suomen tulli käynnistää maailman tullipäivänä 26.1.2007 laajan tuoteväärennöksiä vastaan suunnatun valistuskampanjan. Kampanja kattaa tuoteväärennösten koko kirjon – myös lääkeväärennökset – ja se kertoo eritoten tuoteväärennöksiin sisältyvistä riskeistä kuluttajalle itselleen. Kampanjajulisteet tulevat näkymään mm. lentoasemilla, satamien matkustajaterminaaleissa ja tulliasemilla ympäri maan.

Tullilaitos saa Suomen rajalla kuitenkin kiinni yhä enemmän väärennettyjä lääkkeitä. Vantaan lentoasemalla paljastui viime vuonna vajaat 500 lääkerikosta ja -rikkomusta, joka on viidenneksen enemmän kuin edellisenä vuonna. Lääkeväärennösten pääsy Suomen lailliseen lääkejakelujärjestelmään henkilökohtaisen maahantuonnin kautta on kuitenkin hyvin epätodennäköistä.

Lääkeväärennykset ovat globaali ongelma, jonka ratkaisuun ei ole olemassa yksinkertaista mallia. Kolmansissa maissa lääkeväärennykset koskettavat koko terveydenhuoltoa ja vaarantavat potilaiden terveyden kaikkialla. Teollistuneissa maissa lääkeväärennykset kohdistuvat pääsääntöisesti tiettyihin marginaaliryhmiin ja lääkehoitoihin. Ongelman ratkaisuun etsitäänkin keinoja eri tasoilla niin maailman terveysjärjestössä (WHO), Euroopan neuvostossa, Euroopan unionissa kuin kansallisesti Suomessa. Ongelman lopullinen ratkaisu edellyttää myös lääke-, tulli- ja poliisiviranomaisten yhteistyötä.

Lääkeväärennöksiin ja laittoman lääkekaupan riskeihin liittyvän yleisen tietoisuuden lisääminen on eräs Lääkelaitoksen strategisia tavoitteita.

Lue lisää TABU 6/2006 ja valistuskampanjan osalta tullin verkkosivuilta www.tulli.fi

Lisätietoja antaa:

professori Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4221,

yliproviisori Sami Paaskoski, p. (09) 4733 4204

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu