Sisältöjulkaisija

null Lääkeväärennöksiä ei ole tavattu Suomessa laillisesta lääkejakelujärjestelmästä

Lääkeväärennöksiä ei ole tavattu Suomessa laillisesta lääkejakelujärjestelmästä

14.12.2006

Lääkeväärennöksiä ei ole tavattu Suomessa laillisesta lääkejakelujärjestelmästä

Suomalainen asiakas saa lääkevalmisteensa tavallisesti apteekistaan. Apteekit hankkivat lääkkeensä Suomessa toimivista lääketukkukaupoista, jotka puolestaan toimittavat ainoastaan lääkkeiden valmistajilta tai niiden virallisilta maahantuojilta saamiansa lääkevalmisteita. Koko tämä logistinen ketju on Lääkelaitoksen valvonnassa.

Suomeen on kehittymässä laittomia lääkemarkkinoita. Laittomat markkinat koostuvat lääkkeiden katukaupasta ja internet-kaupasta. Laiton katukauppa on pääasiassa huumaus- ja dopingaineiden kauppaa, joka on laajentunut myös ns. elämäntapalääkkeisiin. Kansalaisten kannalta laiton lääkekauppa on rikollisen toiminnan tukemisen lisäksi huomattava terveysriski; lääkkeitä käytetään mielivaltaisesti ilman lääkärin tapauskohtaista harkintaa ja samalla käyttäjä altistuu lääkeväärennöksen arvaamattomille vaikutuksille.

Lääkkeiden hankkiminen internetin kautta tuntuu helpolta ja vaivattomalta. Kyse on kuitenkin toiminnasta, joka on käytännössä rinnastettavissa lääkevalmisteen ostamiseen torikauppiaalta. Kansalaisen kannalta on merkittävää myös, että kyse on rikollisesta toiminnasta, jossa usein ainoa rikoksesta kiinni jäävä on lääkevalmisteen tilaaja. Lääkeväärennöksen valmistaja ja todelliset rikolliset ovat tavoittamattomissa internetin kyber-avaruudessa.

Lääkeväärennöksiä ei ole tavattu Suomen laillisista lääkejakelujärjestelmistä. Lääkevalvonnan tarkoituksena on varmistaa lääkehoitojen turvallisuus tehokkailla, turvallisilla ja laadukkailla lääkkeillä. Lääkevalvonta kattaa vain laillisen lääkevalmistuksen, maahantuonnin ja lääkejakelun, lääkevalvonta ei yllä yksityisen kansalaisen kotiin. Lääkeväärennösten pääsyn kodin lääkekaappiin voi estää jokainen itse hankkimalla lääkkeensä laillisesta kanavasta.

Lue lisää: TABU 6/2006

Lisätietoja antaa:

professori Jussi Holmalahti, osastopäällikkö, puh. (09) 4733 4221,

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi