Takaisin edelliselle sivulle

Lääkeväärennökset ovat kasvava riski hankittaessa lääkkeitä ulkomailta

Lääkeväärennökset ovat kasvava riski hankittaessa lääkkeitä ulkomailta

18.2.2004

Lääkeväärennökset ovat kasvava riski hankittaessa lääkkeitä ulkomailta

Lääkejakelun viranomaisvalvonta Suomessa ei ole tuonut esille yhtäkään lääkeväärennöstä laillisissa lääkejakelukanavissa viime vuosina. Kotimaiset lääketukut ja apteekit toimivat turvallisesti ja apteekkien farmaseuttinen henkilökunta varmistaa toimittamiensa lääkevalmisteiden oikeellisuuden.

Suomessa esille tulleet väärennöstapaukset ovat liittyneet laittomasti internetistä hankittuihin lääkkeisiin tai lääkevalmisteiden tuontiin henkilökohtaiseen käyttöön.

Kansalaisten on hyvä tiedostaa, että lääketurvallisuus on Suomessa erittäin korkealla tasolla, mikäli lääkkeet hankitaan laillisista kanavista ts. apteekeista. Internetistä tilatut tuotteet eivät ole valvottuja. Laittomat lääkevalmistajat ja rikollinen toiminta tuottavat markkinoille myös valmisteita, joiden turvallisuudesta ei kukaan ole vastuussa. Riski lääkeväärennöksen esiintymiseen kasvaa tilattaessa lääkevalmisteita ulkomailta internetin tai postin kautta.

Lääkeväärennökset ovat taitavasti tehtyjä, joten kansalaisen on lähes mahdotonta tunnistaa väärennöstä. Väärennökset paljastuvat ammattilaisille väärennetyistä merkinnöistä tai koostumusta tutkimalla. Väärennöksiä tehdään erityisesti kalliista ja suosituista lääkkeistä, kuten potenssia kohottavista lääkevalmisteista tai kielletyistä doping-aineista.

Lääkkeiden henkilökohtainen maahantuonti

 

Valtioneuvoston asetus lääkkeiden tuonnista henkilökohtaiseen käyttöön 1088/2002 

Lisätietoja antaa tarvittaessa:

Hanna-Maija Koponen-Piironen, yliproviisori, Valvontaosasto, Lupa- ja tarkastusyksikkö, hanna-maija.koponen-piironen@nam.fi

 

Jaa tämä sivu