Takaisin edelliselle sivulle

Lääkelaitos kampanjoi särkylääkkeiden turvallisen käytön puolesta

Lääkelaitos kampanjoi särkylääkkeiden turvallisen käytön puolesta

13.10.2005

Lääkelaitos kampanjoi särkylääkkeiden turvallisen käytön puolesta

Lääkelaitoksen Liika on liikaa – myös lääkkeissä -kampanjan  tavoitteena on lisätä tietoa särkylääkkeiden oikeasta ja turvallisesta käytöstä. Kampanja toteutetaan syksyn 2005 aikana, jolloin se näkyy televisiossa, apteekeissa, suurimmissa terveyskeskuksissa sekä Lääkelaitoksen verkkosivuilla.

Liika on liikaa  - myös lääkkeissä -kampanjalla Lääkelaitos haluaa edistää särkylääkkeiden turvallista ja oikeaa käyttöä. Tavoitteena on vähentää särkylääkkeiden päällekkäistä ja jatkuvaa käyttöä sekä kertoa niiden eroista ja haitoista. Kuluttajia halutaan ohjata kysymään asiantuntija-apua lääkäriltä ja apteekista sekä tutustumaan huolella lääkkeiden käyttöohjeisiin.

Kampanjan erityisenä kohderyhmänä ovat keski-ikäiset ja varttuneemmat naiset, jotka käyttävät sekä itse hankittuja että lääkärin määräämiä särkylääkkeitä muita väestöryhmiä enemmän.

Tuoreen tutkimuksen mukaan lähes 10 prosenttia suomalaisista aikuisista käyttää särkylääkettä päivittäin ja 14 prosenttia useana päivänä viikossa. Viisi prosenttia käytti yhtä aikaa sekä reseptillä olevia että itsehoidon särkylääkkeitä. Yli 70-vuotiaista lähes puolet käytti särkylääkkeitä säännöllisesti, ja tämän ikäisistä lähes 10 prosenttia käytti päällekkäin lääkärin määräämiä ja itse hankittuja lääkkeitä.

Särkylääkkeiden käyttöön liittyy vakavan ruuansulatuskanavan verenvuodon vaara, josta arvioidaan aiheutuvan Suomessa 100-200 kuolematapausta vuosittain. Kuitenkin alle puolet särkylääkkeiden käyttäjistä tietää näiden haittojen mahdollisuuden. Kampanjalla nostetaan esiin keinoja näiden haittojen vähentämiseksi.

Liika on liikaa – myös lääkkeissä -kampanja näkyy 21. lokakuuta 2005 lähtien mm. MTV3-kanavalla. Viikolla 42 apteekkeihin ja suurimpiin terveyskeskuksiin toimitetaan asiakkaille jaettavaksi esitettä, johon särkylääkkeiden käyttöohjeet on koottu tiiviiksi tietopaketiksi. Täydentävää tietoa löytyy tällöin julkaistavasta kampanjasivustosta www.laakelaitos.fi.

 

Lisätietoja:

Osastopäällikkö, professori Erkki Palva, (09) 4733 4288, erkki.palva@nam.fi

Ylilääkäri Pirkko Paakkari, (09) 4733 4292, pirkko.paakkari@nam.fi

Tiedottaja Mari Saarteinen, (09) 4733 4209, mari.saarteinen@nam.fi tai viestinta@nam.fi

Tiedotustilaisuuden aineistoa

Ohjelma

Liika on liikaa - kampanjan esittely, pdf

Miksi särkylääkkeistä pitää puhua?, ppt 

Liika on liikaa - juliste 1 (481 KB), pdf

Liika on liikaa - juliste 2 (339 KB), pdf

Liika on liikaa - juliste 3 (386 KB), pdf

Esitteet (154 KB), pdf

Tausta-aineistoa:

Itsehoidon kipulääkkeet, doc

Auttaisiko geeli kipuun, doc

Itsehoitokipulääkkeiden kulutus (111 KB), pdf

TABUssa 5/2005:

Pystymmekö vähentämään itsehoidon kipulääkkeiden haittoja?

Jaa tämä sivu