Takaisin edelliselle sivulle

Lääkehuollon varautuminen sikainfluenssaan

Lääkehuollon varautuminen sikainfluenssaan

27.4.2009

Lääkehuollon varautuminen sikainfluenssaan

Meksikosta liikkeelle lähtenyttä sikainfluenssaa ei  toistaiseksi ole tavattu Suomessa. Muutamissa Euroopan maissa selvitetään parhaillaan sikainfluenssaepäilyjä. Yhdysvalloissa ja Kanadassa tavatut sikainfluenssatapaukset ovat olleet lieviä.

Suomi on varautunut mahdolliseen influenssapandemiaan ja hankkinut varmuusvarastoon influenssan hoitoon soveltuvia viruslääkkeitä mm. oseltamiviiria. Tämänhetkisen tiedon mukaan lääke tehoaisi Meksikossa ilmennyttä H1N1-viruksen uutta kantaa vastaan.

Sosiaali- ja terveysministeriö johtaa, valvoo ja yhteen sovittaa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista erityistilanteisiin ja poikkeusoloihin.

Lääkelaitoksen tehtävänä on mahdolliseen pandemiaan varauduttaessa muun muassa:

  • suunnitella varmuusvarastotoimitusten käynnistämistä.
  • laatia käyttöohjeet valmiusvarastossa oleville lääkevalmisteille (Tamiflu, Relenza, Atarin).
  • valvoa pandemiaviruksen ehkäisyyn ja hoitoon tarkoitettujen lääkkeiden markkinointia sekä lääkeväärennöskauppaa.

Lääkelaitos on laatinut lääkelogistiikan varautumissuunnitelman,jossa kuvataan lääkkeiden ja rokotteiden jakamiseen pandemiatilanteessa liittyvät toimintatavat.

Lääkelaitos seuraa aktiivisesti tilannetta sekä varmistaa yhteistyössä eri viranomaisten (STM, THL ja Huoltovarmuuskeskus) ja lääkealan toimijoiden kanssa lääkehuollon toimintaedellytykset mahdollisen pandemian varalta.  Lääkelaitos tulee antamaan tarvittaessa tarkempia ohjeita lääkealan toimijoille lääkkeiden jakelusta ja toimittamisesta.

Lisätietoja:

Yliproviisori Risto Suominen, puh. (09) 4733 4203 tai 050 414 1637

Ylilääkäri Outi Lapatto-Reiniluoto, puh. (09) 4733 4268

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi 

Jaa tämä sivu