Takaisin edelliselle sivulle

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa laittoman eläinlääkevalmisteen käytöstä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa laittoman eläinlääkevalmisteen käytöstä

8.7.2010

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea varoittaa laittoman eläinlääkevalmisteen käytöstä

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukselle on ilmoitettu Etelä-Suomen maatiloilla kiertävästä laittoman eläinlääkkeen kaupustelijasta. Kyse on espanjankielisiin pakkauksiin pakatusta Cipermetriven pour-on -nimisestä nautojen loishäätöön tarkoitetusta lääkevalmisteesta. Valmisteella ei ole Suomessa myyntilupaa eikä muuta kulutukseen luovuttamislupaa. Valmisteen sisällöstä tai alkuperästä ei ole tietoa. Myyjän ostajille antamassa käyttöohjeessa ei ole mainittu varoaikoja, joten valmisteen käyttö aiheuttaa elintarviketurvallisuusriskin. Valmistetta ei tule ostaa, ja sen käyttö eläimillä tulee viipymättä lopettaa.

Suomessa kaikki tuotantoeläinten loislääkkeet ovat reseptilääkkeitä ja niitä voi määrätä vain eläinlääkäri. Reseptilääkkeen voi luovuttaa eläimen omistajalle vain eläinlääkäri tai apteekki. Kyseessä olevan eläinlääkevalmisteen kaupustelija ei ole eläinlääkäri eikä hänellä ole toimilupaa lääkkeiden maahantuontiin eikä vähittäisjakeluun.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus selvittää valmisteen laitonta maahantuontia ja myyntiä yhteistyössä aluehallinto- ja elintarviketurvallisuusvirastojen sekä poliisin kanssa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus muistuttaa myös, ettei yksityishenkilöillä ole oikeutta tilata eläinlääkkeitä ulkomailta Suomeen. Jos henkilö matkustaa seuraeläimen kanssa, hän voi kotimaahan saapuessaan tuoda mukanaan matkustavalle seuraeläimelle hankkimiaan lääkkeitä enintään kuukauden annoksen. Tällaisessakaan tapauksessa henkilö ei voi tuoda huumausaineiksi luokiteltavia lääkkeitä, rokotteita tai muita immunologisia lääkevalmisteita. Yksityishenkilö ei saa tuoda Suomeen tuotantoeläinten lääkkeitä.

Lisätietoja:

Irmeli Happonen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4284

Jonna Kumpulainen, eläinlääkäri, p. (09) 4733 4240

Eija Pelkonen, johtaja, p. (09) 4733 4201

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. (09) 4733 4204 

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Jaa tämä sivu