Takaisin edelliselle sivulle

Lääke- ja laitevalvonnan toimivaa kokonaisuutta tulee vaalia

Lääke- ja laitevalvonnan toimivaa kokonaisuutta tulee vaalia

30.9.2008

Lääke- ja laitevalvonnan toimivaa kokonaisuutta tulee vaalia

Sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä teki elokuussa lääkehallinnon uudelleen organisointia koskevia linjauksia. Lääkelaitoksen arvion mukaan linjausten toteutuminen merkitsisi lääkevalvontakokonaisuuden purkamista sekä lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden valvonnan eriyttämistä. Alueellistamisen osalta toiminta vaikeutuisi Lääkelaitoksen arvion mukaan merkittävästi vuosiksi eteenpäin.

Toimivaksi havaittua lupa-, tarkastus- ja valvontakokonaisuutta sekä toisiaan täydentävää osaamispääomaa tulee vaalia. Synergiaetuja saavutetaan, kun lääkevalvonta kattaa lääkkeen koko elinkaaren, tutkimuksesta tuotannon ja jakelun kautta kuluttajan käyttöön. Perustettavaksi ehdotetulle lääkealan keskukselle suunnitellut tehtävät, kuten lääkehuollon yleinen kehittäminen, lääkkeiden hoidollisen ja taloudellisen arvon arviointi sekä lääkehoitokäytäntöjen ja prosessien kehittäminen, sopisivat luontevasti kokonaisuuteen.

Lääke- ja laitevalvonnan eriyttäminen merkitsisi poikkeamaa yhteiseurooppalaisesta käytännöstä. Teknologiat kehittyvät ja lääkkeiden ja lääkinnällisten laitteiden yhtymäkohdat lisääntyvät entisestään. Suomessa lääkkeitä ja lääkinnällisiä laitteita on valvottu samassa organisaatiossa jo vuodesta 1995.

Alueellistamisselvitys käynnistyi

Perustettavaksi suunnitellun lääkealan keskuksen sijoittamispaikasta tehdään alueellistamisselvitys. Sosiaali- ja terveysministeriö on nimennyt selvityshenkilöksi FaT, emeritaprofessori Liisa Turakan, jonka tukena toimii alueellistamisselvityksen taustaryhmä. Taustaryhmä kokoontui ensimmäisen kerran 22.9.2008. Selvityshenkilön tulee esittää alueellistamista koskevat peruslinjauksensa 15.10.2008 mennessä. Loppuraportti tulee jättää sosiaali- ja terveysministeriölle 30.11.2008 mennessä.  

Lue lisää:

Lääkehallinto myrskyn silmässä (TABU 5.2008)

Lääkehuollon keskushallinto halutaan uudistaa (TABU 5.2008)

Lääkehuollon uudelleen organisointi etenee (STM 10.9.2008)

Lääkealan osaaminen kootaan uuteen keskukseen (STM 19.8.2008)Lisätietoja:

Hannes Wahlroos, ylijohtaja, professori, p. (09) 4733 4200

Katja Lindgren-Äimänen, tiedottaja, p. (09) 4733 4209

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu