Takaisin edelliselle sivulle

Laaja kansainvälinen tutkimus selvittää raskauden aikaista lääkkeiden käyttöä myös Suomessa

Laaja kansainvälinen tutkimus selvittää raskauden aikaista lääkkeiden käyttöä myös Suomessa

3.10.2011

Laaja kansainvälinen tutkimus selvittää raskauden aikaista lääkkeiden käyttöä myös Suomessa

Käynnistyvä kansainvälinen tutkimushanke näkyy lokakuun aikana Internet-kyselynä raskaana oleville naisille suunnatuilla kotimaisilla verkkosivuilla. Suomessa tutkimuksesta vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea, joka toivoo tutkimuksesta tietoa erityisesti raskauden aikaisesta lääketiedon tarpeista. Tuloksia tullaan esittelemään myös raskaana oleville naisille suunnatuilla verkkosivuilla, jotka ovat mukana tutkimuksessa.

Tietoa raskauden aikaisesta lääkkeiden käytöstä on niukasti saatavilla. Kansanterveyden kannalta aihe on tärkeä. Tietoa kaivataan paitsi lääkkeiden käytöstä, myös raskaana olevien ja äskettäin synnyttäneiden asenteista ja kokemuksista.

Tutkimuksen tavoite on selvittää lääkkeisiin liittyviä tekijöitä, jotka vaikuttavat raskausaikaan tai raskauden lopputulokseen. Tutkittavia tekijöitä ovat mm. lääkkeiden käyttö, lääkkeiden käytön riskikäsitykset raskauden aikana, hoitoon sitoutuminen pitkäaikaissairauksien lääkehoidoissa, sekä psyykkinen hyvinvointi raskauden aikana ja synnytyksen jälkeen. Lisäksi tavoitteena on tutkia lääkkeisiin liittyvän tiedon tarpeita raskaana olevilla naisilla. Tutkimuksen avulla lisätään tietoa raskauden aikaisesta lääkkeiden käytöstä sekä parannetaan raskaana olevien naisten ja heidän lastensa terveyttä.

Mukana tutkimuksessa on kaiken kaikkiaan 19 maata: 16 maata Euroopasta ja lisäksi Yhdysvallat, Kanada ja Australia. Se toteutetaan Internet-kyselynä raskaana olevien naisten käyttämillä verkkosivuilla, joilla tuloksia myös aikanaan esitellään. Kysely on avoinna lokakuun 2011 ajan.

Tutkimuksen koordinaatiovastuu on Norjassa, Oslon yliopiston farmaseuttisessa tiedekunnassa. Suomessa tutkimuksesta vastaa Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

Lue lisää:

Mukana kyselyssä ovat seuraavat verkkosivut:

www.meidanperhe.fi

www.vauva.fi

www.kaksplus.fi

Osallistu kyselyyn.

Lisätietoja:

Katri Hämeen-Anttila, kehittämispäällikkö, p. 050 577 3075

Hannes Enlund, tutkimuspäällikkö, p. 050 562 2590

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Jaa tämä sivu