Sisältöjulkaisija

null Kodeiinia sisältävien yskänlääkkeiden käyttöön lapsille suositellaan rajoituksia

Kodeiinia sisältävien yskänlääkkeiden käyttöön lapsille suositellaan rajoituksia

13.3.2015

Euroopan lääkeviraston lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC) suosittelee rajoituksia kodeiinia sisältävien lääkkeiden käyttöön lasten yskän hoidossa. Kodeiinia sisältävien lääkkeiden käyttöön saattaa liittyä vakavia haittavaikutuksia, kuten hengitysvaikeuksia.

PRAC suosittelee seuraavaa:

  • Kodeiini on vasta-aiheinen alle 12-vuotiailla, eikä sitä saa käyttää tälle potilasryhmälle.
  • Kodeiinin käyttöä ei suositella 12–18-vuotiaille lapsille, joilla on hengitysvaikeuksia.
  • Kaikkien nestemäisessä muodossa olevien kodeiinivalmisteiden pakkausten tulee olla lapsiturvallisia.

Kodeiinin vaikutus perustuu sen muuntumiseen morfiiniksi ihmisen elimistössä. Joillakin henkilöillä kodeiini muuttuu morfiiniksi tavallista nopeammin, mikä johtaa veren korkeisiin morfiinipitoisuuksiin. Korkea morfiinipitoisuus voi aiheuttaa vakavia haittavaikutuksia, kuten hengityslamaa.

PRAC arvioi, että vaikka haittavaikutuksia voi esiintyä kaiken ikäisillä, kodeiinin muuntuminen morfiiniksi lasten elimistössä vaihtelee ja sitä on vaikea ennustaa. Tämä voi lisätä haittavaikutusten riskiä tässä potilasryhmässä. Lisäksi lapset, joilla jo on hengitysvaikeuksia, voivat olla alttiimpia kodeiinin aiheuttamille hengitysongelmille. PRAC toteaa myös, että yskä on useimmiten itsestään paraneva vaiva ja että näyttö kodeiinin tehosta lasten yskän hoidossa on rajallista.

Kodeiinia ei tulisi käyttää lainkaan niin sanotuille ultranopeille metaboloijille, joilla kodeiini muuttuu morfiiniksi tavallista nopeammin, eikä imettäville äideille, koska kodeiini voi kulkeutua äidinmaidon mukana lapseen.

PRACin suositusta käsittelee seuraavaksi myyntilupien tunnustamis- ja hajautetun menettelyn koordinaatioryhmä (CMDh) sekä tarvittaessa Euroopan komissio, jotka antavat asiasta lopullisen päätöksen.

Suomessa kaupan olevia, lasten yskän hoidossa käytettyjä kodeiinia sisältäviä valmisteita ovat Codesan comp, Katapekt ja Recipect.

Lue lisää:

EMAn tiedote 13.3.2015

Fimean verkkouutinen 14.4.2014

Lisätietoja arviointiprosessista

Lisätietoja:

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. 029 522 3455

Terhi Lehtinen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3377

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.