Sisältöjulkaisija

null Kissoille käytettäville ronidatsolivalmisteille määräaikainen erityislupa

Kissoille käytettäville ronidatsolivalmisteille määräaikainen erityislupa

20.4.2022

Fimea on myöntänyt ronidatsolia sisältäville lääkevalmisteille Ridzol ja Tricho Plus määräaikaisen erityisluvan. Koska hoitoon tarvittavat, ihmiselle tarkoitetut valmisteet eivät sellaisenaan sovellu käytettäväksi kissoille, on lupien ehdoksi asetettu, että lääkettä saa luovuttaa eläimen omistajalle tai haltijalle vain apteekista eläinlääkemääräyksen mukaisesti valmistettuina ex tempore -kapseleina.

Kissojen tritrikomoniaasin hoitoon ei ole saatavilla sopivaa myyntiluvallista ronidatsolivalmistetta. Tämän vuoksi ihmisille tarkoitetusta ronidatsolivalmisteesta valmistetaan apteekissa eläinlääkärin eläinlääkemääräyksen mukaisesti kissalle sopivan vahvuisia ex tempore -kapseleita.

Tavanomaisesti kahden viikon ronidatsolikuuri riittää, mutta joillakin kissoilla sairaus on sitkeä. Paranemista seurataan kontrollinäyttein. Jos kontrollinäyte on positiivinen, hoitoa jatketaan.

Eläinlääkeasetuksen 2019/6 mukaan eläinten mikrobilääkemääräys on voimassa viisi päivää. Lisäksi lääkkeen määrä eläinlääkemääräyksessä on rajattava hoidon todellisen tarpeen mukaiseksi. Vaatimuksista seuraa, että kissan tritrikomoniaasin kaltaisen sairauden hoitoon pitää samalle potilaskissalle joskus kirjoittaa useampi eläinlääkemääräys, sillä apteekki ei voi toimittaa mikrobilääkevalmistetta yli viisi päivää vanhalla eläinlääkemääräyksellä.

Apteekin tulee tarvittaessa jakaa Ridzol ja Tricho Plus -valmisteiden pakkaus ja valmistaa ex tempore -kapseleita eläinlääkärin lääkemääräyksen mukainen määrä. Asiakkaalle ei saa luovuttaa ex tempore -kapseleita suurempaa määrää kuin lääkemääräyksessä on määrätty.

Lisätietoja antaa

  • Tita-Maria Muhonen, eläinlääkäri, puh. 0295223394
  • Juha Sinnemäki, yliproviisori, puh. 0295223260
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi