Sisältöjulkaisija

null Keuhkosyöpälääkettä koskevaa lääkeväärennöstä selvitetään

Keuhkosyöpälääkettä koskevaa lääkeväärennöstä selvitetään

19.12.2018

Euroopassa on löytynyt laillisesta lääkejakeluketjusta yhtä Alimta-lääkevalmiste-erää (500 mg, kuiva-aine välikonsentraatiksi infuusionestettä varten, liuos), joka on osoittautunut väärennetyksi. Lääkettä käytetään sairaaloissa keuhkosyövän ja keuhkopussin syövän hoitoon. Tuotteen maahantuoja on rinnakkaisjakelija Orifarm Oy. Lääkevalmiste on sairaalakäytössä, eikä sitä toimiteta potilaille avohuollon apteekeista.

Erään kuuluvia pakkauksia on toimitettu sairaala-apteekeille touko-heinäkuun välisenä aikana 2018. Orifarm Oy on tiedottanut sairaala-apteekkeja asiasta.

Alkuperäiset pakkaukset on etiketöity uudelleen uudemman erän (eränumero C586047F) etiketillä. Toisessa EU-maassa toiminut lääketukkukauppa on myynyt näin manipuloidut pakkaukset väärennettyjen asiakirjojen avulla edelleen tietyille EU-maissa sijaitseville lääketukkukaupoille. Tämän hetkisten selvitysten mukaan pakkausten sisältö vastaa alkuperäistä valmistetta.

Väärennetyt pakkaukset on jo käytetty Suomessa. Fimean arvion mukaan erää on käytetty enimmillään 30-50 potilaan hoidossa.

Tapauksen selvittämistä jatketaan edelleen yhteistyössä EU:n lääkevalvontaverkoston kanssa.

Lisätietoja:

yliproviisori Sami Paaskoski, puhelin 029 522 3237

yliproviisori Eija Särkkä, puhelin 029 522 3240

lääketieteellisissä kysymyksissä ylilääkäri Liisa Pylkkänen, puhelin 029 522 3465

sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi