Takaisin edelliselle sivulle

Kesäksi luomu- vai riskilihakset?

Kesäksi luomu- vai riskilihakset?

3.6.2009

"Kesäksi luomu- vai riskilihakset?"

– Dopingväärennökset kasvava ongelma pienissä treenisaleissa

Dopingaineiden käytöstä voi seurata monia fyysisiä ja psyykkisiä ongelmia. Väärennettyjen valmisteiden kohdalla riskit ovat vielä suurempia, sillä väärennösten alkuperästä, sisällöstä ja vaikutuksista ei ole tietoa. Lääkelaitos kampanjoi lisätäkseen yleistä tietoisuutta lääkeväärennöksiin liittyvistä riskeistä.

Dopingväärennökset ovat vakava ongelma sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti. Vaikka niiden avulla onkin suhteellisen helppo parantaa ulkonäköä ja kestävyyttä, riippuvuus ja vakavat elintoimintojen häiriöt ovat hyvin realistisia riskejä. Maailmanlaajuisesti toinen iso ongelma on aineisiin liittyvä rikollisuus.

Dopingin käytöstä voi seurata mielenterveydellisiä ongelmia, kuten lisääntynyttä aggressiivisuutta. Sisäelinten ja sydämen toiminta saattavat häiriintyä ja kehoon voi tulla ulkoisesti feminiinisiä piirteitä. Käyttö voi myös aiheuttaa esimerkiksi impotenssia ja hedelmättömyyttä. Väärennettyjen valmisteiden kohdalla riskit ovat vielä suurempia, sillä lääkeväärennösten alkuperästä, sisällöstä ja vaikutuksista ei ole tietoa.

Vartalonsa muokkaamisesta ja lihasten kasvattamisesta kiinnostuneet nuoret miehet ovat väärennettyjen dopingaineiden suurin riskiryhmä. Tyypillisesti käyttöön liittyy halu muokata kehoa mahdollisimman nopeasti ilman sen suurempaa työtä. Arvioiden mukaan Suomessa on 10 000–30 000 dopingaineiden käyttäjää.

Lääkkeet liikkuvat Suomessa pääasiassa voimailijoiden saleilla ja omatoimisen harjoittelun piirissä. Käyttäjien keskuudessa on jossain määrin järjestäytynyttä välitystoimintaa, jota varten aineet tuodaan etupäässä ulkomailta suurina erinä. Yksittäiset käyttäjät puolestaan hankkivat aineensa useimmiten internetin kautta.

Dopingvalmisteita saatetaan tarjota myös uusille käyttäjille joko suoraan tai internetin välityksellä. Lääkelaitos neuvoo suhtautumaan tarjoukseen kuten muihinkin laittomiin aineisiin: kriittisesti ja torjuvasti.

Lääkeväärennöksiin liittyvän tietoisuuden lisääminen on Lääkelaitoksen strategisia tavoitteita vuoteen 2012. Sosiaali- ja terveysministeriö on asettanut projektin valmistelemaan lääkehuollon hallinnon uudelleen organisointia ja alueellistamista.

Lisätietoja:

Yliproviisori Sami Paaskoski, puh. (09) 4733 4204

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fiKatso video Nettitelkun sivuilta

Kuuntele radiohaastattelu Deskin sivuiltaLue lisää:

Väärennös vai ei -kampanjasivusto

Lääkeväärennökset

Lehdistötiedote: ”Väärennetty lääke on vaikeampi tunnistaa”

Jaa tämä sivu