Sisältöjulkaisija

null Innovatiivinen lääkekehitys tärkeää EU:ssa

Innovatiivinen lääkekehitys tärkeää EU:ssa

15.5.2014

Euroopan Lääkeviraston (EMA) pääjohtaja professori Guido Rasi vieraili Suomessa 13.5.2014.

Professori Rasi luennoi lääkealan toimijoiden tapaamisessa Fimeassa innovatiivisten lääkkeiden kehittämisestä ja kilpailukyvystä EU:ssa. Tilaisuudessa oli läsnä myös sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko.

EMA on vastuussa lääkkeiden laadusta, tehosta, turvallisuudesta ja saatavuudesta yhdessä kansallisten lääkevalvontavirastojen (Suomessa Fimea) kanssa. Erityisenä huolenaiheena on ollut lääkekehityksen hiipuminen EU:n alueella. Pääjohtaja Rasin tavoitteena on virtaviivaistaa lääkevalvontaa ja tehdä EU:sta houkutteleva toimialue lääkekehittäjille.

Lääkkeen tietä laboratoriosta potilaalle voidaan lyhentää useassa eri kehitysvaiheessa. EMA:n suunnitelmissa on lisätä tieteellistä ja hallinnollista neuvontaa lääkekehityksen alkuvaiheessa ja nopeuttaa lääkevalmisteiden myyntilupahakemuksen käsittelyä. Pääjohtaja Rasin mielestä lääkkeiden tehoa ja turvallisuutta koskevat tutkimukset voidaan synkronoida niiden taloudellista ja hoidollista arvoa koskevien tutkimusten kanssa, jolloin myyntiluvan jälkeinen viranomaiskäsittely lyhenee.

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko peräänkuulutti rohkeutta innovatiivisten lääkkeiden ja terveysalan kehittämiseen. ”Uudet ja innovatiiviset lääkkeet ovat parantaneet useiden akuuttien ja kroonisten sairauksien hoitotuloksia. Jäämme kuitenkin jälkeen lääkekehityksessä, ellemme synkronoi paremmin kansallista järjestelmäämme. Lääkevalvonnan, lääkekorvauksista vastaavien, tutkijoiden, yritysten ja rahoittajien on puhallettava yhteen hiileen”, totesi ministeri Risikko.

”Elinvoimainen ja innovatiivinen lääketeollisuus ei ainoastaan tuota tärkeitä lääkkeitä, vaan se myös edistää talouskasvua, joka on välttämätöntä hyvinvointijärjestelmämme ylläpitämiselle. Innovatiivisen lääkekehityksen vahvistamiseksi tarvitaan yhteistyötä. Meillä on tietoa, teknologiaa ja osaavia ihmisiä. Tarvitaan vain rohkeutta ja päättäväisyyttä muuttaa asioita”, ministeri painotti.

Lue lisää:

STM:n tiedote 13.5.2014

Lisätietoja:

Sinikka Rajaniemi, ylijohtaja, p. 029 522 3100

Erkki Palva, johtaja, Lääkevalmisteiden arviointi, p. 029 522 3300

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.