Takaisin edelliselle sivulle

Ikääntyneiden lääkehoito oikeille raiteille

Ikääntyneiden lääkehoito oikeille raiteille

28.8.2007

Ikääntyneiden lääkehoito oikeille raiteille

Yli 74-vuotiaiden määrä oli viime vuonna yli 400 000 ja määrä suurenee väestön eliniän pidentyessä.

Sairaudet yleistyvät iän karttuessa, mikä kasvattaa vanhusten käyttämien lääkkeiden määrää. Joka kymmenes 75 vuotta täyttänyt käyttää vähintään kymmentä eri reseptilääkettä samanaikaisesti, ja lääkemäärä voi kohota jopa pariin kymmeneen, jolloin lääkehoidon onnistunut toteuttaminen on haastavaa. Hyvin toteutetulla lääkehoidolla voidaan ylläpitää tai parantaa vanhusten toimintakykyä ja elämänlaatua.

Lääkehoidon kustannukset ovat suurimmillaan 80 – 84 -vuotiailla, joiden reseptilääkehoito maksoi viime vuonna keskimäärin vähän yli 900 euroa. Tästä vanhukset maksoivat omasta kukkarostaan noin 300 euroa. Vanhukset ovat pääosin pienituloisia, joten lääkeraha vähentää heidän mahdollisuuksiaan ostaa ruokaa ja muita välttämättömiä tarvikkeita.

Lääkkeet vaikuttavat ikääntyneen elimistössä eri tavoin kuin nuoremmilla. Erityisesti munuaisten toiminnan heikentyessä monen lääkeaineen erittyminen hidastuu, jolloin lääkettä kertyy elimistöön liikaa. Vanhukset tulevatkin usein toimeen pienillä annoksilla. Tiettyjen lääkkeiden käyttöä tulisi välttää ikääntyneiden henkilöiden lääkehoidossa.

Lääkelaitoksen ja Kelan julkaisemassa Kapseli-sarjassa on käsitelty vanhusten lääkehoidon ongelmia ja annettu suosituksia lääkäreille lääkehoidon toteuttamisesta ja arvioinnista.

Käsikirjoituksen ovat laatineet professori Sirkka-Liisa Kivelä ja dosentti Ismo Räihä yhdessä muiden asiantuntijoiden kanssa.

Kapseli jaetaan lähipäivinä maan kaikille lääkäreille sekä Kelan ja Lääkelaitoksen sidosryhmille.

Lue lisää:

Kapseli 35 Iäkkäiden lääkehoito (pdf)

Lisätietoja antavat:

professori Erkki Palva, osastopäällikkö, Lääkelaitos,

p. (09) 4733 4288,

Pirkko Paakkari, ylilääkäri, Lääkelaitos,

p. (09) 4733 4292, ja

tutkimusprofessori Timo Klaukka, Kela,

p. vaihde 020 634 11.

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi ja etunimi.sukunimi@kela.fi

Muualla verkossa:

Kapseli-sarja

Painetun Kapselin tilaukset:

tilaukset@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu