Sisältöjulkaisija

null HPV-rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia selvitetään

HPV-rokotteiden mahdollisia haittavaikutuksia selvitetään

13.7.2015

Euroopan lääkevirasto (EMA) on aloittanut lisäselvityksen ihmisen papilloomavirusrokotteiden (HPV-rokotteiden) mahdollisista haitoista.

HPV-rokotteet ehkäisevät kohdunkaulan syöpää, joka on naisilla maailmanlaajuisesti neljänneksi yleisin kuolemaan johtava syöpätauti. Kaiken kaikkiaan 72 miljoonaa ihmistä on saanut HPV-rokotteen, ja Suomessa se on kuulunut kansalliseen rokotusohjelmaan vuodesta 2013. Selvitystyössä ei epäillä, että haitat ylittäisivät rokotteista saatavat hyödyt.

Selvitys keskittyy arvioimaan erityisesti kahta harvinaisena raportoitua oireyhtymää, CRPS:ää ja POTSia. CRPS on monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä. POTS on posturaalinen ortostaattinen takykardiaoireyhtymä, jossa sydämen syketiheys nousee epänormaalisti istumaan tai seisomaan noustessa. Tämä aiheuttaa huimausta, pyörtymistä, päänsärkyä, rintakipua ja heikotusta.

Kyseisiä oireyhtymiä on aiemmin arvioitu HPV-rokotteiden jatkuvassa turvallisuusseurannassa, mutta syy-yhteyttä haittojen ja rokotteiden välillä ei ole pystytty osoittamaan. Molempia oireyhtymiä esiintyy myös rokottamattomilla henkilöillä. Sen vuoksi on tärkeää selvittää, esiintyykö HPV-rokotteita saaneilla odotettua enemmän näitä oireita ja voisiko HPV-rokote myötävaikuttaa oireyhtymien syntyyn.

Selvitystyötä johtaa EMAn lääketurvallisuuden riskinarviointikomitea (PRAC). PRAC tulee arvioimaan uusimman tieteellisen näytön aiheesta, mukaan lukien mahdolliset tutkimukset, jotka voisivat selkiyttää oireyhtymien yleisyyden ja mahdollisen syy-yhteyden HPV-rokotteisiin. Selvitystyön valmistuttua PRAC päättää mahdollisista valmistetietoihin tarvittavista muutoksista. Selvitystyön aloitus ei anna aihetta muutoksiin rokotteen käytössä.

Suomessa HPV-rokote on annettu yli 100 000 tytölle osana kansallista rokotusohjelmaa. Yhtään haittavaikutusilmoitusta POTS- tai CRPS-diagnoosilla ei ole raportoitu Suomesta.

Lue lisää:

EMAn tiedote 13.7.2015

Lisätietoa arviointiprosessista

Lisätietoa kansallisen rokotusohjelman HPV-rokotuksista (THL)

Lisätietoja:

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. 029 522 3455 (poissa 10.8.2015 asti)

Terhi Lehtinen, ylilääkäri, p. 029 522 3377

Liisa Näveri, yksikön päällikkö, p. 029 522 3340

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.