Sisältöjulkaisija

null Harmaakaihileikkauksen yhteydessä todettu tamsulosiinin käyttöön liittyvä haittavaikutus

Harmaakaihileikkauksen yhteydessä todettu tamsulosiinin käyttöön liittyvä haittavaikutus

18.8.2006

Harmaakaihileikkauksen yhteydessä todettu tamsulosiinin käyttöön liittyvä haittavaikutus

Eturauhasvaivojen hoitoon käytettävän tamsulosiinin on havaittu joillakin potilailla aiheuttavan harmaakaihileikkauksen yhteydessä ns. IFIS-oireyhtymää  (Intraoperative Floppy Iris Syndrome). Kyseinen haittavaikutus päivitetään tamsulosiinivalmisteiden valmisteyhteenvetoihin.

IFIS-oireyhtymän ominaispiirteitä ovat:

- veltto iiris (värikalvo), joka aaltoilee leikkauksen aikana käytettävien huuhtelunesteiden vaikutuksesta,


- ennen leikkausta annetuista laajennustipoista huolimatta paheneva mustuaisten supistuminen sekä

- mahdollinen iiriksen esiinluiskahdus leikkausviiltoa tehtäessä.

Tamsulosiini on alfa1-adrenoseptorisalpaaja, joka on tarkoitettu eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvusta johtuvien virtsaamisoireiden hoitoon. Tällä hetkellä IFIS-oireyhtymä liittyy useimmiten tamsulosiiniin, mutta myös muihin alfa1-adrenoseptorisalpaajiin liittyviä tapauksia on havaittu. Vielä ei tiedetä, onko kyseessä kaikkia alfa1-adrenoseptorisalpaajia koskeva ns. luokkavaikutus.

Tamsulosiinin käytön lopettamisesta 1 - 2 viikkoa ennen harmaakaihileikkausta on yksittäisissä tapauksissa ollut apua. Varmuutta ei ole siitä, onko hoidon lopettamisesta hyötyä ja kuinka kauan potilaan tulisi pidättäytyä tamsulosiinin käytöstä ennen leikkausta. Tamsulosiinihoidon aloittamista ei suositella potilaille, joille suunnitellaan kaihileikkausta.

Lääkelaitoksen haittavaikutusrekisteriin on saatu yhteensä 21 ilmoitusta IFIS-oireyhtymästä, kaikki vuoden 2005 aikana. Tamsulosiinin kulutus Suomessa vuonna 2005 oli 7,14 määriteltyä vuorokausiannosta (Defined Daily Doses) 1000 asukasta kohden.

Tarkempi kuvaus oireyhtymästä löytyy TABU-lehden numerosta 6/2005 sivuilta 20-21 dosentti Olavi Pärssisen artikkelista ”Tamsulosiinin käyttöön liittyneet iiriskomplikaatiot kaihileikkauksen yhteydessä”.

Lisätietoja:

Marja-Leena Nurminen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4294

Annikka Kalliokoski, ylilääkäri, p. (09) 4733 4375

prof. Erkki Palva, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4288