Takaisin edelliselle sivulle

Fimeassa keskusteltiin apteekkikaupoista

Fimeassa keskusteltiin apteekkikaupoista

10.2.2011

Fimeassa keskusteltiin apteekkikaupoista

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus järjesti 10.2.2011 keskustelutilaisuuden apteekkikauppojen arviomiehille apteekkarin vaihdostilanteista ja niissä mahdollisesti esille tulleista ongelmista. Tilaisuuden tarkoituksena oli kartoittaa mahdollisia lainmuutostarpeita, joita Fimea voi välittää meneillään olevaan apteekkitoiminnan kehittämisryhmän työhön.

Apteekkipalvelujen keskeytymättömyys on tärkeää myös apteekkarin vaihdostilanteissa. Valtaosa apteekkikaupoista eteneekin ongelmitta ja vakiintuneen kauppatavan mukaisesti.

Käydyn keskustelun perusteella mm. nykyisen lainsäädännön mukainen yhden vuoden määräaika apteekkiliikkeen vastaanottamiseen koettiin sopivaksi. Apteekkilupaprosessin aikataulun ei myöskään todettu aiheuttavan ongelmia, mutta Fimealle esitettiin toivomus julistaa avoimia apteekkilupia haettaviksi nykyistä tiheämmin ja tasaisemmin.

Lainsäädännön tarkistamistarpeita sen sijaan nousi esille apteekin toiminnan taloudellisten tunnuslukujen ja toimintaympäristöön liittyvien tietojen saatavuuteen sekä luopuvan apteekkarin ja uuden apteekkarin oikeuksiin ja velvollisuuksiin liittyen. Tarkennuksia toivottiin erityisesti apteekkiluvan saajan oikeuksien näkökulmasta.

Nykyisen lääkelain mukaan apteekkarin saatua uuden apteekkiluvan hänelle aikaisemmin myönnetty apteekkilupa lakkaa samalla. Vaikka vanha apteekkilupa lakkaa, apteekkarilla on velvollisuus hoitaa apteekkia siihen saakka, kunnes uusi apteekkari on ottanut sen haltuunsa. Vastaava velvoite on säädetty myös apteekkiluvastaan luopuvalle apteekkarille.

Lääkelailla on näin varmistuttu, että apteekilla on aina vastuuhenkilö ja alueen lääkehuoltopalvelut on turvattu. Fimea haluaakin muistuttaa, ettei apteekkarilla, jonka apteekkilupa on lakannut, ole oikeuksia tehdä merkittäviä muutoksia apteekin toimintaan ennen apteekkiliikkeen luovuttamista uudelle apteekkarille.

Lisätietoja antaa

Eija Pelkonen, johtaja, Toimijoiden valvonta -prosessi

puh. (09) 4733 4210, 050 511 1756

Sinikka Rajaniemi, ylijohtaja,

puh. (09) 4733 4200, 040 501 5076

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Jaa tämä sivu