Sisältöjulkaisija

null Fimean uusi määräys veripalvelutoiminnasta: luovutuksen esteet muuttuvat

Fimean uusi määräys veripalvelutoiminnasta: luovutuksen esteet muuttuvat

10.12.2013

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea on antanut uuden määräyksen veripalvelutoiminnasta. Määräyksen keskeisin muutos on, että miesten välinen seksi ei enää johda pysyvään verenluovutuskieltoon.

Fimea on asettanut miesten välisen seksin väliaikaisen verenluovutuskiellon perusteeksi. Miehet voivat luovuttaa verta, mikäli edellisestä miesten välisestä seksistä on kulunut yli 12 kuukautta. SPR Veripalvelun tulee ottaa väliaikainen luovutuskielto käyttöön viimeistään 1. kesäkuuta 2014.

Muutos ei vaikuta veren turvallisuuteen

Fimea on arvioinut, että muutos ei vaikuta luovutetun veren turvallisuuteen. Arviossa on hyödynnetty asiantuntijoiden lausuntoja. Veripalvelutoiminnan lähtökohta on, että verenluovutus ei vaaranna luovuttajan eikä verensiirron vastaanottajan terveyttä.

Luovuttajien testausmenetelmät ovat kehittyneet merkittävästi, koska ne havaitsevat vakavat taudit entistä luotettavammin ja aiemmin tartunnasta. Tällaisia veriteitse tarttuvia tauteja ovat HIV, hepatiitti B ja hepatiitti C. Ne eivät ole Suomessa yhtä yleisiä kuin EU:ssa keskimäärin. Pysyvästä luovutuskiellosta on aiemmin luovuttu myös muun muassa Ruotsissa, Espanjassa, Italiassa ja Tsekissä.

Myös muita muutoksia määräykseen

Määräykset 1/2008, 2/2008 ja 3/2011 on yhdistetty yhdeksi määräykseksi. Määräykseen tehtiin samalla useita tarkennuksia.

Esimerkiksi nykyisen käytännön mukaisesti määräykseen kirjattiin, että seksipalveluiden myyminen ja ostaminen johtavat 12 kuukauden väliaikaiseen luovutuskieltoon. Myös verivalmisteiden käyttöönottoa kiireellisissä erityistilanteissa täsmennettiin.

Määräykseen tehtiin verivalmisteiden laadunvalvontaa koskevia lisäyksiä. Lisäksi sairaaloiden verikeskuksia koskevia vaatimuksia selkeytettiin. Määräyksen sisältö tarkistettiin vastaamaan myös muita voimassa olevia säädöksiä.

Määräys tulee voimaan 1. tammikuuta 2014. SPR Veripalvelun on otettava käyttöön viimeistään 1. kesäkuuta 2014 uudet perusteet, jotka koskevat verenluovuttajien soveltuvuutta. Siirtymäaikaa tarvitaan toimintamallien, kyselylomakkeiden ja muun materiaalin päivittämiseen.

Lue lisää:

Fimean määräys 6/2013 veripalvelutoiminnasta (pdf)

Lisätietoja:

Pasi Peltoniemi, ylitarkastaja, p. 029 522 3239

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3220