Sisältöjulkaisija
Fimea tarkentaa punariisivalmisteiden luokittelua
Fimea luokittelee lääkkeeksi ne punariisivalmisteet, jotka sisältävät 10 mg tai enemmän monakoliini K -ainetta vuorokausiannoksessa.
Luokittelussa valmisteet arvioidaan tuotekohtaisesti niiden vaikutuksen ja käyttötarkoituksen perusteella. Lääkkeeksi luokittelu tehdään lääkelain 3 §:n ja 6 §:n nojalla.
Punariisin sisältämä monakoliini K on rakenteeltaan ja siten farmakologisilta vaikutuksiltaan identtinen kolesterolilääkkeenä käytetyn lovastatiinin kanssa. Punariisi (Monascus purpureus) on luonnossa esiintyvä rihmasienilaji, eikä synteettinen aine. Tämän vuoksi seoksen aktiiviaineiden pitoisuudet vaihtelevat mm. tuotanto-olosuhteiden lämpötilan, valon ja ilman kosteuden perusteella.
Tuotteen luokittelu käyttötarkoituksen perusteella:
Mikäli punariisiä sisältävän tuotteen käyttötarkoitus on lääkkeellinen, tuote katsotaan lääkkeeksi, monakoliini K:n vuorokausiannoksesta riippumatta.
Tuotteen luokittelu vaikutuksen perusteella:
Kun punariisiä sisältävän tuotteen käyttötarkoitus ei ole lääkkeellinen, Fimea näkemyksen mukaan niitä punariisiä sisältäviä tuotteita, jotka sisältävät vähemmän kuin 10 mg monakoliini K -ainetta vuorokausiannoksessa, ei katsota lääkelain 3 §:n tarkoittamiksi lääkkeiksi.
Fimea katsoo lääkkeeksi vaikutuksen perusteella sellaisen tuotteen, joka sisältää tasan tai enemmän kuin 10 mg monakoliini K -ainetta vuorokausiannoksessa.
Fimea antaa tarvittaessa neuvontaa elinkeinonharjoittajille ja väestölle punariisivalmisteiden luokitteluissa huomioon otettavista yksityiskohdista. Punariisivalmiste voi sisältää useita eri monakoliineja ja myös muita aktiiviaineita, jotka vaikuttavat yksittäisen tuotteen luokitteluun.
Lue lisää:
Punariisivalmisteita tutkittiin viranomaisyhteistyönä (uutinen 1.12.2015)
Eviran raportti: Punariisivalmisteiden kartoitustutkimus
Lisätietoja antaa
- Liisa Näveri, yksikön päällikkö, p. 029 522 3340
- Kristiina Pellas, yliproviisori, p. 029 522 3422
- Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi