Takaisin edelliselle sivulle

Fimea kehottaa apteekkeja erityiseen tarkkaavaisuuteen sähköisiä reseptejä toimitettaessa

Fimea kehottaa apteekkeja erityiseen tarkkaavaisuuteen sähköisiä reseptejä toimitettaessa

23.9.2011

Fimea kehottaa apteekkeja erityiseen tarkkaavaisuuteen sähköisiä reseptejä toimitettaessa

Päijät-Hämeessä on ilmennyt vakava, sähköisten reseptien laadintaan liittyvä virhetilanne. Virhetilanteen seurauksena kansalliseen reseptitietokantaan on saattanut päätyä virheellisiä sähköisiä lääkemääräyksiä.

Potilasturvallisuuden varmistamiseksi Fimea kehottaa apteekkeja toistaiseksi varmistumaan reseptin ja lääkityksen oikeellisuudesta aina Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveysyhtymän peruspalvelukeskus Aavan terveysasemilta ja hammashoitoloista (Hartola, Iitti, Myrskylä, Nastola, Orimattila, Pukkila, Sysmä) määrättyjä sähköisiä reseptejä toimitettaessa. Apteekit voivat varmistaa lääkityksen oikeellisuuden tapauskohtaisesti esimerkiksi ottamalla yhteyttä lääkkeen määränneeseen lääkäriin tai selvittämällä sen muulla luotettavalla tavalla. Kiireettömissä tapauksissa asiakas voidaan hänen mahdollisuuksiensa mukaan ohjata terveysasemalle tai hammashoitolaan, josta lääke on määrätty.

Apteekkien tulee varmistua asiakkaidensa lääkehoitojen jatkuvuudesta nyt ilmenneestä virhetilanteesta huolimatta. Apteekkien tulee myös tarvittaessa avustaa paikallisia terveydenhuollon toimijoita virheellisten sähköisten reseptien jäljittämisessä.

Sähköisten reseptien kirjoittaminen on toistaiseksi keskeytetty Effica-järjestelmää käyttävissä terveydenhuollon yksiköissä. Virhetilanteen syytä ja laajuutta selvitetään parhaillaan.

Lisätietoja:

Sami Paaskoski, yliproviisori, puh. (09) 4733 4204

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, puh. (09) 4733 4510, 050 375 2009

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Jaa tämä sivu