Uutiset-näyttösivun murupolku

Fibraatteja ei suositella ensivaiheen lääkkeeksi hyperlipidemioiden hoidossa

22.10.2010

Fibraatteja ei suositella ensivaiheen lääkkeeksi hyperlipidemioiden hoidossa

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) on uudelleenarvioinut fibraattien (betsafibraatti, fenofibraatti ja gemfibrotsiili) hyöty-haittasuhdetta ja toteaa loppuyhteenvedossaan, että fibraattien hyödyt ovat edelleen niiden haittoja suuremmat veren rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden eli hyperlipidemioiden hoidossa. Kuitenkaan lääkäreiden ei tulisi määrätä niitä ensivaiheen lääkehoidoksi uusille hyperlipidemiapotilaille. Poikkeuksen muodostavat ne potilaat, joilla on vaikea hypertriglyseridemia tai jotka eivät voi käyttää statiineja.

Fibraatit ovat olleet käytössä jo usean vuoden ajan hyperlipidemioiden hoidossa. Ensimmäisen kerran niiden hyöty-haittasuhdetta on uudelleenarvioitu Euroopan laajuisesti vuonna 2005 lääkevalmistekomitean lääketurvatyöryhmän (PhVWP) toimesta, koska fibraattien pitkäaikaiskäytön hyödystä sydän- ja verisuonitapahtumien riskin vähentämisessä on vain rajallisesti tutkimusnäyttöä. Tuolloin lääketurvatyöryhmä totesi loppuyhteenvedossaan, että näillä lääkkeillä on edelleen merkitystä hyperlipidemioiden hoidossa, mutta niitä ei tulisi käyttää ensivaiheen lääkkeinä.

Nyt päätökseen saatu arviointi aloitettiin, koska useat fibraattien myyntiluvan haltijat ovat kyseenalaistaneet lääketurvatyöryhmän aiemmin tekemät johtopäätökset. Tämän vuoksi asia otettiin Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitean käsittelyyn virallisen Euroopan-laajuisen suosituksen hyväksymiseksi. 

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea on vahvistanut lääketurvatyöryhmän aiemmat johtopäätökset ja suositellut, että fibraatteja ei tule käyttää ensivaiheen lääkkeenä hyperlipidemioiden hoidossa. Poikkeuksen muodostavat ne potilaat, joilla on vaikea hypertriglyseridemia tai jotka eivät voi käyttää statiineita. Fenofibraatin kohdalla lääkevalmistekomitea suositteli, että sitä voidaan käyttää yhdessä statiinin kanssa tietyissä tilanteissa, kun statiini yksin ei ole riittävän tehokas hyperlipidemian hoidossa.

Lisätietoja:

Hanna Leskinen, ylilääkäri, Lääketurvallisuus ja lääkeinformaatio, p. (09) 4733 4293



Sähköpostiosoite on muotoa [email protected].

 

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike