Sisältöjulkaisija

null Euroopan lääkevirasto suosittelee myyntilupaa Evusheld-koronalääkkeelle

Euroopan lääkevirasto suosittelee myyntilupaa Evusheld-koronalääkkeelle

25.3.2022

Euroopan lääkeviraston EMAn ihmislääkekomitea CHMP on suositellut myyntiluvan myöntämistä Evusheldille (valmistaja AstraZeneca AB) koronavirustaudin ehkäisyyn aikuisilla ja yli 12-vuotiailla nuorilla, joiden paino on vähintään 40 kiloa ennen mahdollista altistusta SARS-Cov-2-virukselle. Lopullisen päätöksen myyntiluvasta tekee Euroopan komissio.

Evusheld on kahden monoklonaalisen vasta-aineen, tixagevimabin ja cilgavimabin, yhdistelmä. Ne on suunniteltu kiinnittymään SARS-CoV-2-viruksen piikkiproteiiniin, jolloin virus ei pääse lisääntymään soluihin eikä voi siten aiheuttaa COVID-19-infektiota.

Päätös perustuu yli 5 000 ihmisellä tehtyyn tutkimukseen, joka osoitti, että Evusheldiä saaneilla COVID-19-infektioon sairastumisen suhteellisen riskin vähenemä oli noin 80% luokkaa. Suojan keston arvioidaan olevan vähintään kuusi kuukautta. Tutkimuksen tulokset kerättiin ennen omikron-varianttia. Laboratoriotutkimukset osoittavat, että omikron BA.1 -variantti saattaa olla vähemmän herkkä tixagevimabille ja cilgavimabille kuin omikron BA. 2 -variantti. EMA arvioi lähiviikkoina valmisteen annoksia, jotka parhaiten voisivat soveltua taudin uusien varianttien ehkäisemiseen.

Lue lisää:

Euroopan lääkeviraston tiedote 24.3.2022: EMA recommends authorisation of COVID-19 medicine Evusheld

Lisätietoja antaa

  • Kari Punnonen, jaostopäällikkö, ylilääkäri, p. 029 522 3440
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi