Sisältöjulkaisija

null Estrogeenivalmisteiden saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen

Estrogeenivalmisteiden saatavuushäiriöt jatkuvat edelleen

10.3.2017

Naisten vaihdevuosioireissa käytettyjen estrogeenivalmisteiden saatavuushäiriöt jatkuvat laastareiden (kauppanimi Estradot®) ja geelien osalta Fimean saamien tietojen mukaan vaihtelevasti vielä toukokuun loppuun saakka. Tämän hetken tietojen perusteella häiriöitä on odotettavissa laastareilla eri vahvuuksilla vaihtelevia ajanjaksoja. Myös joillakin geelivalmisteilla on saatavuushäiriöitä.

Koska saatavuushäiriötilanteen kehittymistä on vaikea ennustaa, Fimea suosittelee, että hoitava lääkäri harkitsisi toistaiseksi kahden eri reseptin kirjoittamista  eri valmisteille samanaikaisesti (esim. laastari + geeli tai kaksi eri geelivalmistetta vaihtoehtoisesti käytettäviksi), jolloin saatavuushäiriön pitkittyessä ainakin toinen valmiste olisi apteekista toimitettavissa, ja hoidon katkokset voitaisiin minimoida. Hoitava lääkäri voi myös harkita tablettihoitoon siirtymistä, mikäli tämä on lääketieteellisesti perusteltua.

Potilaita, joiden käyttämää lääkevalmistetta ei ole saatavissa apteekista, pyydetään ottamaan yhteyttä hoitavaan lääkäriinsä soveltuvan hoidon turvaamiseksi. Yksittäisten potilaiden lääkehoitoa koskeviin kysymyksiin Fimea ei ota kantaa.

Myyntiluvan haltijoiden toimittamat, ajantasaiset Fimealle ilmoitetut saatavuushäiriötiedotteet ovat luettavissa Fimean verkkosivuilta oheisesta linkistä.

Lisätietoja:

Saatavuushäiriöt yleisesti:
Johanna Linnolahti, johtava tarkastaja, p. 029 522 3231

Hormonihoidon lääketieteelliset kysymykset yleistasolla:
Pirjo Inki, ylilääkäri, p. 029 522 3362

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi