Takaisin edelliselle sivulle

EMEAn arvio tavanomaisista (ei-selektiivisistä) tulehduskipulääkkeistä

EMEAn arvio tavanomaisista (ei-selektiivisistä) tulehduskipulääkkeistä

26.9.2006

EMEAn arvio tavanomaisista (ei-selektiivisistä) tulehduskipulääkkeistä

Euroopan lääkeviraston EMEA:n Lääkevalmistekomitea (CHMP) jatkaa tulehduskipulääkkeiden turvallisuuden arviointia erityisesti sydämeen ja verisuonielimistöön kohdistuvan riskin suuruuden määrittelemiseksi. Komitea kokoontuu seuraavan kerran 16.-19.10. ja antaa sen jälkeen lausuntonsa siitä, kuinka mahdollisiin turvallisuusongelmiin tulee suhtautua.

CHMP:n arvio koskee ns. ei-selektiivisiä tulehduskipulääkkeitä. Niitä ovat mm. diklofenaakki, etodolaakki, ibuprofeeni, indometasiini, ketoprofeeni, ketorolaakki, meloksikaami, nabumetoni, naprokseeni, nimesulidi ja piroksikaami.

EMEA:n jatkuvan lääketurvatoiminnan osana on arvioitu erityisesti kolmen tulehduskipulääkkeen, ketoprofeenin, ketorolaakin ja piroksikaamin turvallisuutta erityisesti niiden mahasuolikanavaan kohdistuvien haittojen vuoksi. Ketoprofeenin hyöty on arvioitu haittoja suuremmaksi annoksilla, jotka ovat korkeintaan 200 mg/vrk. Injektioina annettavan ketorolaakin hyöty on myös arvioitu haittoja suuremmaksi sen lyhyessä, yleensä leikkauksien yhteydessä tapahtuvassa sairaalakäytössä. Piroksikaami saattaa aiheuttaa enemmän mahasuolikanavan vakavia haittavaikutuksia ja ihoreaktioita kuin muut ei-selektiiviset tulehduskipulääkkeet. CHMP tulee arvioimaan piroksikaamin turvallisuutta edelleen, ja siihen saakka muistutetaan yllämainituista mahdollisista sydämeen ja verisuonistoon, mahasuolikanavaan ja ihoon kohdistuvista haitoista.

Tämänhetkiset ohjeet potilaille ja lääkäreille;

  • Epäselektiivisten tulehduskipulääkkeiden käyttö jatkuu nykyisten suositusten mukaisesti.
  • Oireiden hoidossa tulisi käyttää pienintä tehokasta annosta ja hoidon tulisi olla mahdollisimman lyhytaikaista.
  • Lääkärin tulisi määrätä tulehduskipulääkkeitä sen mukaan, mitä niiden turvallisuudesta sanotaan valmisteyhteenvedossa, huomioiden yksilölliset vaaratekijät.
  • Jos potilailla on kysyttävää asiasta, heidän tulisi kääntyä lääkärinsä tai apteekin henkilökunnan puoleen.

Lue englanninkiel. tiedote 26.9.2006 EMEAn sivuilla

Lisätietoja:

Prof. Erkki Palva, osastopäällikkö, p. (09) 4733 4288

Marja-Leena Nurminen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4294

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä sivu