Takaisin edelliselle sivulle

EMEA suosittelee norfloksasiinin ja moksifloksasiinin käyttöön rajoituksia

EMEA suosittelee norfloksasiinin ja moksifloksasiinin käyttöön rajoituksia

24.7.2008

EMEA suosittelee norfloksasiinin ja moksifloksasiinin käyttöön rajoituksia

Euroopan lääkevirasto (EMEA) haluaa rajata kahden fluorokinoloneihin kuuluvan antibiootin käyttöä. 

Norfloksasiinia (Norfloxasin Sandoz, Norfloxacin Ratiopharm) ei suositella akuutin tai kroonisen komplisoidun pyelonefriitin (munuaistulehduksen) hoitoon. Syynä on se, että suun kautta otetun norfloksasiinin tehoa tässä käyttöaiheessa ei ole osoitettu riittävän hyvin. Muut norfloksasiinin käyttöaiheet säilyvät ennallaan. 

Moksifloksasiinin (Avelox) käyttöaiheet ovat kroonisen bronkiitin akuutti pahenemisvaihe, sairaalan ulkopuolella saatu keuhkokuume sekä akuutti bakteerien aiheuttama poskiontelotulehdus. Moksafloksasiinia suositetaan käytettäväksi vain toissijaisena antibioottina sen aiheuttamien haittavaikutusten, erityisesti maksahaittojen, vuoksi. Suosituksen mukaan moksifloksasiinia tulisi käyttää kroonisen bronkiitin pahenemisvaiheen ja poskiontelotulehduksen hoitoon vain silloin, kun muita antibiootteja ei voida käyttää tai hoito niillä on epäonnistunut. Keuhkokuumeen hoitoon sitä tulisi käyttää vain silloin, kun muita antibiootteja ei voida käyttää. 

Lisäksi EMEA huomauttaa, että moksifloksasiinin kohdalla tulisi tiukentaa tiettyjä haittavaikutuksia koskevia varoituksia. Näitä haittoja ovat ripuli, sydämen toiminnanvajaus naisilla ja vanhuksilla, vaikeat ihoreaktiot ja kuolemaan johtavat maksavauriot. Suomessa on ilmoitettu yksittäisiä moksifloksasiinihoitoon liittyneitä maksa- ja ihohaittoja. 

Norfloksasiinia ja moksifloksasiinia sisältävien valmisteiden valmisteyhteenvedot tullaan päivittämään, kun EU:n komissio on tehnyt EMEAn lausunnon mukaiset päätökset.

Lisätietoja:

Erkki Palva, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4288

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu