Takaisin edelliselle sivulle

EMEA:n arvio masennuslääke paroksetiinista valmistunut

EMEA:n arvio masennuslääke paroksetiinista valmistunut

26.4.2004

EMEA:n arvio masennuslääke paroksetiinista valmistunut

Euroopan lääkearviointiviraston (EMEA) tieteellinen komitea (CPMP) on julkaissut lehdistötiedotteen, jossa käsitellään Iso-Britannian lääkeviranomaisten aloitteesta tehtyä arviota paroksetiinin käytöstä erityisesti lasten ja nuorten masennuksen hoidossa. Lausunnossa suositellaan, ettei paroksetiinia käytettäisi lapsilla ja nuorilla, vaikka lääkkeen käyttöä ei kielletä. Kliinisissä tutkimuksissa ei ole voitu osoittaa, että paroksetiini on tehokas lasten tai nuorten masennuksen hoidossa. Paroksetiinin käyttöön voi liittyä lisääntyneitä itsemurha-ajatuksia ja itsetuhoista käytöstä. Komitean mukaan asia on monitahoinen, sillä hoidettavaan sairauteenkin liittyy samanlaisia oireita, ja masennuslääkkeen teho voi tulla esiin vasta joidenkin viikkojen kuluttua. Jos paroksetiinia käytetään lapsilla tai nuorilla, on se tehtävä tarkkaan harkiten.

Suomessa lasten tai nuorten masennus ei kuulu paroksetiinin käyttöaiheisiin, joten Lääkelaitos ei katso lisätoimenpiteitä tarpeellisiksi. Lääkelaitos tiedotti kannastaan tiedotteella terveydenhuollon ammattilaisille 1/2004 (17.2.2004).

Tieteellinen komitea suosittelee myös, että paroksetiinihoitoa ei lopeteta äkillisesti lääkkeen käytön lopettamiseen mahdollisesti liittyvien oireiden vuoksi. Komitea arvioi tällaisten oireiden olevan tavallisia, mutta yleensä lieviä ja lyhytkestoisia. Oireita voivat olla esimerkiksi huimaus, lievät tuntohäiriöt (puutuminen, pistely ja sähköiskun kaltaiset tuntemukset), unen häiriöt, ahdistus ja päänsärky. Harvinaisempia oireita ovat kiihtyneisyys, pahoinvointi, vapina, sekavuus, hikoilu, ripuli, sydämentykytykset, mielialan heittelehtiminen, ärsyyntyneisyys ja näön ongelmat.

Arvion seurauksena paroksetiinivalmisteiden valmisteyhteenvedot päivitetään soveltuvin osin.

Lue lisää:

Euroopan lääkearviointivirasto EMEA:

Press release "Meeting of the Committee for Proprietary Medicinal Products (CPMP)" 2004-04-22

Questions & Answers

Lisätietoja antavat tarvittaessa:

Osastopäällikkö, professori Erkki Palva, puh. (09) 4733 4288, erkki.palva@nam.fi

YlilääkäriTapani Vuola, puh. (09) 4733 4410,tapani.vuola@nam.fi

YlilääkäriJyrki Vanakoski, puh. (09) 4733 4375, jyrki.vanakoski@nam.fi

YlilääkäriSari Ekholm, puh. (09) 4733 4321, sari.ekholm@nam.fi

Jaa tämä sivu