Takaisin edelliselle sivulle

EMEA:lta suositukset Tamiflu- ja Relenza-lääkkeiden käytöstä mahdollisessa pandemiatilanteessa

EMEA:lta suositukset Tamiflu- ja Relenza-lääkkeiden käytöstä mahdollisessa pandemiatilanteessa

8.5.2009

EMEA:lta suositukset Tamiflu- ja Relenza-lääkkeiden käytöstä mahdollisessa pandemiatilanteessa 

Euroopan lääkeviraston alainen Lääkevalmistekomitea (CHMP) on päättänyt antaa koko EU-aluetta koskevat yhteiset suositukset viruslääkkeiden Tamiflu (oseltamiviiri) ja Relenza (tsanamiviiri) käytöstä mahdollisessa pandemia tilanteessa. Tällä hetkellä maailmalla liikkuvaan uuteen H1N1 influenssaan liittyy mahdollisuus sen leviämisestä pandemiaksi ja siten suurentunut kansanterveysriski. Uudet suositukset perustuvat Lääkelaitoksen asiantuntijoiden lausuntoihin.

CHMP:n suositukset:

1. Tamiflu-kapseleiden varastointia jatketaan säilyvyysajoista huolimatta. 

Tamiflu-kapseleiden säilyvyysaika on tähän asti ollut varastoituna viisi vuotta. Nyt käytettävissä olevat selvitykset osoittavat, että säilyvyys on ainakin seitsemän vuotta. Koska on mahdollista, että säilyvyys on tätäkin pitempi, CHMP suosittelee, ettei mitään Tamiflu-kapseleita tällä hetkellä hävitetä, vaan niiden varastointia jatketaan. Suurin osa valtioista on varastoinut Tamiflu-kapseleita omiin varmuusvarastoihinsa käytettäväksi mahdollisen pandemian aikana. Mikäli tämän hetkinen influenssa-aalto muuttuu pandemiaksi, annetaan niiden käytöstä tarkemmat ohjeet myös heille, joilla on jostain syystä nyt kotona Tamifluta varastossa.

2. Pandemiatilanteessa Tamiflu-lääkettä voidaan käyttää myös alle 1-vuotiaille lapsille. 

Alle 1-vuotiaiden lasten osalta on näyttö Tamiflun tehosta ja turvallisuudesta ollut puutteellista. Nyt tehdyt lisäselvitykset osoittavat, että valmistetta voidaan käyttää myös alle 1-vuotiailla pandemian aikana, koska tuolloin voidaan katsoa sen etujen ylittävän mahdolliset haitat.

Pandemiatilanteessa annostelu ohjeena on 2 - 3 mg/kg alle 1-vuotiailla lapsilla kahdesti päivässä viiden päivän ajan. Mikäli pandemiatilanne on hankala ja/tai on epäilyä viruksen kehittämästä resistenssistä pyritään korkeampaan annokseen. Jos taas kyseessä on lapsi, jolla on jokin perussairaus, tai hän aliravittu tai on epäily alentuneesta kouristelukynnyksestä, on suositeltavaa aloittaa pienemmällä annoksella. Mikäli oseltamiviiria käytetään influenssan ehkäisyyn hoitosuositus on 2-3 mg/kg kerran päivässä 10 päivän ajan. Hoitavan lääkärin on tarkoin harkittava ryhdytäänkö siihen, koska kokemuksia on vähän tässä ikäryhmässä.  

CHMP suosittelee, että kaikki lapset, jotka ovat alle 1-vuotiaita, hoidetaan sairaalassa. Mikäli pandemiatilanne on hankala ja sairaansijoista on pula, niin ainakin kaikki 0-3 kuukauden ikäiset ovat Tamiflu-hoidon aikana sairaalahoidossa.

3. Tamifluta ja Relenzaa voidaan käyttää pandemiatilanteessa myös raskaanaoleville ja imettäville äideille.

Tamifluta ei aiemmin ole suositeltu raskaana oleville. Nyt käytettävissä olevat tutkimukset osoittavat, että mahdolliset riskit sikiölle jäävät pandemiatilanteessa vähäisemmiksi kuin hoidon tuoma etu. Pandemiatilanteessa Tamifluta voidaan siis käyttää raskaanaoleville. Tämä koskee myös imettäviä äitejä. Relenzaa koskee sama suositus kuin Tamifluta raskaana olevien ja imettävien hoidossa.

Lue lisää: http://www.emea.europa.eu/

Lisätietoja:

Outi Lapatto-Reiniluoto, ylilääkäri, p. (09) 4733 4268

Pekka Kurki, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4225 

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu