Sisältöjulkaisija

null EMAn lääkevalmistekomitea selvittää adrenaliinikynien toimivuutta

EMAn lääkevalmistekomitea selvittää adrenaliinikynien toimivuutta

29.4.2014

Euroopan lääkeviraston lääkevalmistekomitea selvittää vaikeiden allergisten reaktioiden hoidossa käytettävien adrenaliinikynien (autoinjektorien) toimintavarmuutta ja käyttöohjeiden asianmukaisuutta.

Valmisteiden pakkausselosteiden mukaan adrenaliinikynä annostelee adrenaliinin lihakseen. Iso-Britannian lääkeviraston mukaan yksilölliset tekijät, kuten ihonalaiskudoksen paksuus, saattavat kuitenkin vaikuttaa siihen, että lihaksen sijaan pistos osuu ihonalaiskudokseen, mikä voi muuttaa adrenaliinin imeytymistä ja vaikutusta.

Suomessa myyntiluvallisia adrenaliinikyniä ovat:

Anapen 300 mikrog

Anapen Junior 150 mikrog

Epipen 300 mikrog

Epipen Junior 150 mikrog

Jext 150 mikrog

Jext 300 mikrogSelvityksen valmistuttua lääkevalmistekomitea antaa suosituksen valmisteiden käyttämisestä Euroopan unionin alueella.

On tärkeää, että adrenaliinikynää tarvitsevat henkilöt pitävät edelleen mukanaan tutun adrenaliinikynänsä, jota osaavat luotettavasti käsitellä hätätilanteessa. Jos ilmenee vakava allerginen reaktio (anafylaksia), adrenaliinikynää on käytettävä ohjeiden mukaan. Jatkohoitoon on pyrittävä heti tämän jälkeen.

Lue lisää:

EMA

Lisätietoja:

Outi Mäki-Ikola, koordinoiva ylilääkäri, p. 029 522 3398

Tuomo Lapveteläinen, ylilääkäri, p. 029 522 3375Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

(Päivitetty 30.4.2014, lisätty kappale: On tärkeää, että adrenaliinikynää tarvitsevat henkilöt pitävät edelleen mukanaan tutun adrenaliinikynänsä, jota osaavat luotettavasti käsitellä hätätilanteessa. Jos ilmenee vakava allerginen reaktio (anafylaksia), adrenaliinikynää on käytettävä ohjeiden mukaan. Jatkohoitoon on pyrittävä heti tämän jälkeen.)