Sisältöjulkaisija

null EMA antanut suosituksia koronarokotteen tehosteannoksesta

EMA antanut suosituksia koronarokotteen tehosteannoksesta

4.10.2021

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) suosittaa, että koronarokotteen tehosteannoksia voidaan antaa puoli vuotta toisen annoksen jälkeen 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille. Comirnaty-valmisteella (BioNTech/Pfizer) tehdyissä tutkimuksissa vasta-ainetasot nousivat, kun tehosteannos annettiin noin 6 kuukautta toisen annoksen jälkeen. Spikevaxin (Moderna) osalta tutkimukset ovat yhä kesken ja EMA antaa siitä suosituksensa myöhemmin.

Lääkevalmistekomitea suosittaa myös, että henkilöille, joilla on vakavasti heikentynyt immuunijärjestelmä, voidaan antaa ylimääräinen koronarokoteannos vähintään 28 päivää toisen annoksen jälkeen. Suositus koskee sekä Comirnaty että Spikevax -rokotteita.

EMA jatkaa rokotteen turvallisuuden ja tehokkuuden seurantaa ja päivittää suositukset rokotteiden tuotetietoihin.

Tehosteannosten käytöstä päättävät kansalliset viranomaiset. Suomessa rokotusohjelman linjaukset ja suositukset tekevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitos sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

EMAn uutinen 4.10.2021: 

Comirnaty and Spikevax: EMA recommendations on extra doses and boosters

(Uutista päivitetty 5.10. klo 8.20 täsmentämällä loppuun tieto Suomen rokotusohjelman linjauksista.)

Päivitys 29.10.:

CHMP myönsi 25.10. myyntiluvan myös Spikevax -rokotteen tehosteannokselle 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille henkilöille. Tehosteannoksena annetaan puolet 1. ja 2. rokotteen rokotemäärästä.

EMAn uutinen 25.10.2021

Lisätietoja antaa

  • Yksikön päällikkö Marjo-Riitta Helle, puh. 029 522 3320