Sisältöjulkaisija

null Eläinten mikrobilääkkeiden myynti kasvoi hieman

Eläinten mikrobilääkkeiden myynti kasvoi hieman

5.9.2014

Mikrobilääkkeiden myynti eläimille kasvoi 2 % vuonna 2013. Erityisesti suun kautta annettavia tetrasykliinejä myytiin edellisvuotta enemmän.

Penisilliinien myynti on laskenut muutaman vuoden ajan, mutta edelleen ne kattavat lähes puolet eläinten mikrobilääkkeiden myynnistä ja ovat ylivoimaisesti myydyin eläinten mikrobilääkeryhmä. Seuraavaksi käytetyimpiä ovat suun kautta annettava trimetopriimi-sulfonamidi-yhdistelmä sekä tetrasykliinit. Ihmisten lääkinnässä kriittisen tärkeiden mikrobilääkkeiden (3. ja 4. polven kefalosporiinit, fluorokinolonit ja makrolidit) osuus myynnistä oli vähäinen (3,5 %).

Suomessa mikrobilääkkeistä yli puolet annetaan injektioina eli lääkitään eläinyksilöitä. Rehun tai juomaveden mukana annettavien ryhmälääkkeiden osuus kokonaismyynnistä jäi viime vuonna alle neljännekseen.

Nykyinen mikrobilääkekulutuksen raportointitapa ei huomioi eläinten määrässä tapahtuvia muutoksia. Jotta todelliset mikrobilääkkeiden käytössä tapahtuneet muutokset voidaan arvioida, tulisi myyntitiedot suhteuttaa eläinten lukumäärään. Kansainvälisesti verrattuna Suomessa käytetään maltillisesti mikrobilääkkeitä: tyypillistä on penisilliinien suuri osuus kokonaismyynnistä ja ryhmälääkkeiden maltillinen käyttö.

Lue lisää:

Eläinten mikrobilääkkeiden myynti kasvoi hieman

Lisätietoja:

Katariina Kivilahti-Mäntylä, eläinlääkäri p. 029 522 3354

Martti Nevalainen, eläinlääkäri p. 029 522 3411Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Henriette Helin-Soilevaara, ylitarkastaja, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira p. (040) 489 3352Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@evira.fi.