Sisältöjulkaisija

null Eläinten mikrobilääkkeiden kulutus lisääntyi

Eläinten mikrobilääkkeiden kulutus lisääntyi

1.11.2012

Eläinten mikrobilääkkeiden kulutus lisääntyi

Mikrobilääkkeiden kokonaiskulutus eläimille lisääntyi vuonna 2011 noin 11 %:lla edelliseen vuoteen verrattuna. Sekä injektiona että suun kautta annettavia valmisteita myytiin aikaisempaa enemmän. Lääkeryhmän ja antotavan mukaan jaoteltuna eniten lisääntyi injektiopenisilliinin ja suun kautta annettavien kefalosporiinien, tetrasykliinien ja aminopenisilliinien myynti.

Suomessa eläimille eniten käytettyjä mikrobilääkkeitä ovat beetalaktaamit (57 % kokonaiskulutuksesta), trimetopriimi-sulfonamidi-yhdistelmä (18 %) ja tetrasykliinit (11 %). Valtaosa mikrobilääkkeistä annetaan meillä eläimille yksilölääkintänä. Monessa Euroopan maassa mikrobilääkkeitä käytetään enemmän ja niillä lääkitään useimmiten eläinryhmiä. Kansainvälisesti katsottuna Suomen tilanne näyttää hyvältä, mutta 2000-luvulla eläinten mikrobilääkkeiden myynti on meillä lisääntynyt selvästi.

Fimea seuraa eläimille käytettävien mikrobilääkkeiden kulutusta lääketukkukauppojen tilastojen perusteella. Yhteistyötä tehdään Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran kanssa, joka valvoo lääkkeiden käyttöä eläimille ja seuraa eläinten bakteerien mikrobilääkeresistenssiä.

Lue lisää:

Mikrobilääkkeiden kulutus eläimille lisääntyi vuonna 2011

Lisätietoja:

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea:

Katariina Kivilahti-Mäntylä, eläinlääkäri, p. (09) 4733 4285

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira:

Henriette Helin-Soilevaara, ylitarkastaja, puh (040) 489 3352

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@evira.fi.