Sisältöjulkaisija

null Dihydroergotamiinivalmiste Orstanorm® poistuu käytöstä

Dihydroergotamiinivalmiste Orstanorm® poistuu käytöstä

29.11.2013

Dihydroergotamiinivalmiste Orstanorm® poistuu käytöstä

Euroopan lääkeviraston (EMA) lääkevalmistekomitea (CHMP) on arvioinut ergotamiinijohdannaisia sisältävien valmisteiden hyötyjä ja haittoja. Arviossa todettiin, että näitä valmisteita ei enää tule käyttää muun muassa niissä käyttöaiheissa, jotka on hyväksytty Orstanorm®-dihydroergotamiinivalmisteelle. Näitä ovat ortostaattisen hypotonian (ylösnoustessa ilmaantuva verenpaineen lasku) hoito ja migreenikohtausten esto.

Ergotamiinijohdokset voivat aiheuttaa lisääntynyttä sidekudoksen muodostumista sisäelimissä (esim. keuhkopussissa tai sydänläpissä) tai verisuonten spasmeja, joista voi seurata puutumista, pistelyä ja kudosvaurioita (ergotismi).

Euroopan komissio hyväksyi 27.9.2013 lääkevalmistekomitean lausunnon. Orstanorm® on ollut Suomessa käytössä vuodesta 1969. Viime vuonna Suomessa sitä käytti noin 300 potilasta.

Myyntiluvan haltijan kanssa on sovittu, että Orstanorm®-valmisteen myyntilupa raukeaa 28.2.2014. Myyntiluvan haltija tiedottaa asiasta terveydenhuollon ammattilaisille. Kyseistä valmistetta käyttävien potilaiden tulee varata ei-kiireellinen vastaanottoaika lääkärille hoidon järjestämiseksi muulla tavoin.

Lue lisää:

EMAn tiedote ergotamiinijohdannaisista

Lisätietoja:

Outi Mäki-Ikola, koordinoiva ylilääkäri, p. 029 522 3398

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. 029 522 3455

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Päivitetty 29.11.2013