Takaisin edelliselle sivulle

Champix® tupakasta vieroittamisen apuna: EMEA muistuttaa psyykkisistä haitoista

Champix® tupakasta vieroittamisen apuna: EMEA muistuttaa psyykkisistä haitoista

14.12.2007

Champix® tupakasta vieroittamisen apuna: EMEA muistuttaa psyykkisistä haitoista

Euroopan lääkevirasto (EMEA) tarkentaa Champixin® käyttöön liittyviä turvallisuustietoja ja tiedottaa Champixin® käytön yhteydessä esiintyneistä itsemurha-ajatuksista ja itsemurhayrityksistä. Champix® (varenikliini) on käytössä tupakoinnin lopettamista helpottavana lääkeaineena aikuisilla. Valmisteen käyttö Suomessa on vähäistä.

Champixin® haittoja on seurattu tarkoin siitä lähtien, kun se sai myyntiluvan EU:n alueella syyskuussa 2006. Lääketurvatoiminnan yhtenä osana kaikki ilmoitetut haittavaikutukset analysoidaan säännöllisesti. Itsemurha-ajatusten ja itsemurhayritysten yleisyyttä arvioitiin kesä-, loka- ja marraskuussa vuonna 2007. 

Joulukuun kokouksessa EMEAn lääkevalmistekomitea (CHMP) päätti, että on tarpeen tarkentaa Champixin® valmisteyhteenvetoa ja varoittaa lääkäreitä ja potilaita Champixin® käytön yhteydessä esiintyneistä masennustapauksista. Masennukseen voi liittyä itsemurha-ajatuksia ja itsemurhayrityksiä. Masennuksen yhteyttä lääkitykseen on vaikea varmistaa, sillä myös tupakoinnin lopettaminen voi aiheuttaa masennusta, etenkin jos henkilöllä on aiempia mielenterveysongelmia.

Myyntiluvan haltijaa (Pfizer) on pyydetty jättämään uusittu valmisteyhteenveto, jossa nämä varoitukset on huomioitu. 

Katso lisätietoja myös:

www.emea.europa.eu

Lisätietoja:

Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. (09) 4733 4321

Tapani Vuola, ylilääkäri, p. (09) 4733 4410

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

 

Jaa tämä sivu