Takaisin edelliselle sivulle

Bisfosfonaattien ja epätyypillisten murtumien luokka-arvio Euroopan lääkevirastossa on päättynyt

Bisfosfonaattien ja epätyypillisten murtumien luokka-arvio Euroopan lääkevirastossa on päättynyt

18.4.2011

Bisfosfonaattien ja epätyypillisten murtumien luokka-arvio Euroopan lääkevirastossa on päättynyt

Harvinaisten epätyypillisten reisimurtumien ja bisfosfonaattien luokka-arvio Euroopan lääkevirastossa on päättynyt. Viraston lääkevalmistekomitea totesi että harvinaiset epätyypilliset reisimurtumat ovat bisfosfonaattien luokkavaikutus.

Lääkevalmistekomitea totesi että bisfosfonaattien hyödyt ovat edelleen riskejä suuremmat luuston sairauksien hoidossa ja ennaltaehkäisyssä, mutta varoitus epätyypillisistä reiden murtumista tulee lisätä kaikkien EU:ssa käytettyjen bisfosfonaattien valmistetietoihin. Varoitus on lisätty jo aiemmin alendronaattia sisältävien valmisteiden tietoihin. Tämä perustui lääkevalmistekomitean lääketurvatyöryhmän arvioon vuonna 2008. Nyt varoitus lisätään kaikkien bisfosfonaatteihin kuuluvien valmisteiden tietoihin.

Lääkäreiden tulisi huomioida bisfosfonaatteja määrätessään epätyypillinen reisimurtuma harvinaisena haittavaikutuksena. Jos epätyypillistä reisimurtumaa epäillään toisessa reidessä, tulisi toinenkin jalka tutkia. Kun bisfosfonaattia määrätään osteoporoosiin, tulisi hoitavan lääkärin arvioida jatkuvan hoidon tarve määrävälein, erityisestä viiden tai sitä useamman vuoden käytön jälkeen.

Bisfosfonaattia sisältäviä lääkkeitä käyttävien potilaiden tulisi olla tietoisia reiden harvinaisen epätyypillisen murtuman riskistä. Potilaiden tulisi olla yhteydessä lääkäriin mikäli kipua, heikkoutta tai vaivaa esiintyy reiden, lantion tai nivusten alueella, koska nämä saattavat olla murtuman oireita.

Bisfosfonaattivalmisteiden myyntilupien haltijoita on pyydetty valvomaan tarkasti tätä turvallisuusasiaa.

Bisfosfonaatteihin kuuluvat seuraavat vaikuttavat aineet: alendronaatti, klodronaatti, etidronaatti, ibandronaatti, neridronaatti, pamidronaatti, risedronaatti, tiludronaatti ja tsoledronaatti.

Lue lisää:

Euroopan lääkevirasto EMA:n tiedote

Lisätietoja:

Terhi Lehtinen, ylilääkäri, p. (09) 4733 4559

Hanna Leskinen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4293

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.

Jaa tämä sivu