Sisältöjulkaisija

null Bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkkeiden saatavuus

Bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkkeiden saatavuus

2.1.2017

Bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkkeiden kokonaisvarastotilanne on parantunut, mutta varastot eivät vielä ole saatavuushäiriötä edeltävällä tasolla.

Sosiaali- ja terveysministeriön päätöksen bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkkeiden velvoitevarastojen käytöstä erityistilanteessa voimassaolo päättyi 31.12.2016. Tarve päätöksen uudistamiseen arvioidaan tarvittaessa alkuvuodesta 2017 uudelleen, jos tiedot valmisteiden saatavuudesta sitä edellyttävät.

Valmisteiden riittävyyden turvaamiseksi suositellaan, että eläinlääkärit edelleen ottaisivat huomioon Eviran väliaikaiset käyttösuositukset ja mahdollisuuksien mukaan noudattaisivat niitä.

Jos jonkin bentsyylipenisilliiniä sisältävän lääkevalmisteen osalta tarvitaan velvoitevaraston käyttöä, maahantuojan tulee hakea alituslupa valmistekohtaisesti.

Taustaa

Eläinten penisilliinivalmisteiden saatavuushäiriö alkoi toukokuussa 2015. Syynä oli laajamittainen pula vaikuttavasta aineesta Euroopassa ja häiriö koski useita bentsyylipenisilliiniä sisältäviä, tuotantoeläimille tarkoitettuja eläinlääkevalmisteita. Bentsyylipenisilliini on keskeinen mikrobilääke tuotantoeläimillä bakteerien aiheuttamien tautien hoidossa ja useimmissa taudeissa se on myös ensisijainen lääke.

Valmisteiden saatavuutta on turvattu ottamalla velvoitevarastot käyttöön (STM:n päätös 15.5.2015, muut. 13.7.2015 ja 26.1.2016), rajoittamalla bentsyylipenisilliinin käyttöä (Eviran väliaikaiset käyttösuositukset) sekä myöntämällä poikkeuslupia valmisteille, joita häiriö koskee.

Bentsyylipenisilliinien varastotietoja on seurattu viikoittain ja tiedot on päivitetty Fimean ja Eviran verkkosivuille. 15.12.2016 tehdyn riittävyysarvion mukaan injektiovalmisteiden myyntivarastot riittävät normaalikulutuksella toukokuun 2017 puoliväliin ja intramammaarin myyntivarastot vuoden 2017 heinäkuun loppuun.

Lue lisää:

Eviran väliaikaiset käyttösuositukset

Kysymyksiä ja vastauksia bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkevalmisteiden saatavuudesta (sisältää 28.12.2017 päivitetyt varastotiedot, PDF)

Fimean uutinen 4.2.2016

Lisätietoja:

Velvoitevarastointiin liittyvät asiat ja saatavuus:

Eeva Leinonen, johtaja, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus p. 029 522 3220

Yleiset eläinlääkeasiat:

Irmeli Happonen, yksikön päällikkö, Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus p. 029 522 3330

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi

Käyttöön liittyvät asiat:

Liisa Kaartinen, ylitarkastaja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, p. 040 554 2238

Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@evira.fi

Uutista päivitetty 2.1. Lisätty pdf-dokumetti "Kysymyksiä ja vastauksia bentsyylipenisilliiniä sisältävien eläinlääkevalmisteiden saatavuudesta".