Takaisin edelliselle sivulle

Apteekkien toimitettava asiakkailleen kaikkien tukkukauppojen lääkevalmisteita

Apteekkien toimitettava asiakkailleen kaikkien tukkukauppojen lääkevalmisteita

1.4.2009

Apteekkien toimitettava asiakkailleen kaikkien tukkukauppojen lääkevalmisteita

Lääkelaitoksen tietoon on tullut, etteivät kaikki apteekit pidä varastossaan eivätkä hanki kaikkien lääketukkukauppojen valmisteita.  Lääkelaitoksen saamien tietojen mukaan apteekista on oltu yhteydessä lääkkeen määränneeseen lääkäriin alun perin asiakkaalle määrätyn valmisteen vaihtamiseksi toisen tukkukaupan jakelemaan valmisteeseen. Näissä tilanteissa ei ole ollut kyse keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista.

Apteekin on tarjottava asiakkaalleen aito mahdollisuus saada lääkärin hänelle määräämä lääkitys ottamatta kantaa siihen, mikä yritys lääkkeen apteekkiin toimittaa. Lääkelaki edellyttää, että apteekissa on pidettävä sen tavanomaisen asiakaskunnan tarvetta vastaava määrä lääkkeitä. Jotta apteekki voi toimittaa kaikkia sen asiakaskunnan tarvitsemia lääkkeitä, sen on käytännössä hankittava niitä lähes kaikilta jakelijoina toimivilta lääketukkukaupoilta.

Lääkelaitos seuraa tilannetta ja ryhtyy tarvittaessa toimenpiteisiin lääkkeiden asianmukaisen saatavuuden turvaamiseksi.

Lääkkeiden tukkujakelu toimii Suomessa vakiintuneen käytännön mukaan pääosin yksikanavaisesti: lääkeyritys tarjoaa valmisteitaan ainoastaan yhden tukkukaupan kautta. Lääketukkukaupan harjoittaminen edellyttää Lääkelaitoksen myöntämää toimilupaa. Toimiluvan saamiseksi toimijan on täytettävä lainsäädännön asettamat ehdot. Kaikki Suomessa toimivat lääketukkukaupat kuuluvat Lääkelaitoksen tarkastustoiminnan ja valvonnan piiriin.

Lisätietoja:

Sami Paaskoski, yliproviisori, p. (09) 4733 4204

Johanna Linnolahti, yliproviisori, p. (09) 4733 4516

Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. (09) 4733 4510 

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

Jaa tämä sivu