Takaisin edelliselle sivulle

Antibioottien käyttö Suomessa laskusuunnassa

Antibioottien käyttö Suomessa laskusuunnassa

18.11.2008

Antibioottien käyttö Suomessa laskusuunnassa

Bakteerien vastustuskyky eli resistenssi antibiooteille on lisääntynyt koko maailmassa, eikä uusia tämän ongelman ratkaisevia lääkkeitä ole näköpiirissä. Jotta nykyisten lääkkeiden teho voitaisiin säilyttää, niiden järkevään käyttöön on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.

Suomessa antibioottien käyttö on eurooppalaisessa vertailussa keskitasoa. Antibiootteja käytetään eniten Kreikassa, Ranskassa ja Italiassa. Pohjoismaista Islannissa antibiootteja käytetään enemmän kuin Suomessa, kun muissa Pohjoismaissa käyttö on vähäisempää kuin Suomessa. Erot ovat kuitenkin vähenemässä, sillä Suomessa antibioottien käyttö on 2000-luvulla ollut laskusuunnassa päinvastoin kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomessa 2000-luvun jatkunut antibioottien käytön laskutrendi on jatkunut myös vuoden 2008 alkupuoliskolla: edellisen vuoden vertailujaksoon nähden antibioottien kokonaiskulutus on laskenut 15 %. Laskua on nähtävissä kaikissa mikrobilääkeryhmissä, mutta merkittävin käytön väheneminen on tapahtunut tetrasykliinien kohdalla (32 %). Eläimille käytettävien mikrobilääkkeiden kulutus on yleisestä kehityslinjasta poiketen kuitenkin lisääntynyt.

Euroopan antibioottipäivää vietetään tänään 18.11.2008 Euroopan unionin jäsenmaissa. Päivän järjestää EU:n tartuntatautien virasto (European Centre for Disease Prevention and Control) yhdessä jäsenmaiden viranomaisten sekä maailman terveysjärjestö WHO:n kanssa.

Lue lisää:

Mikrobilääkkeiden käyttö eläimille lisääntyi odotettua enemmän

Lisätietoja:

Erkki Palva, osastopäällikkö, professori, p. (09) 4733 4288

etunimi.sukunimi@laakelaitos.fi

 

 

Jaa tämä sivu