Sisältöjulkaisija

null Antibiootteja ei saa käyttää omin päin itselääkitykseen

Antibiootteja ei saa käyttää omin päin itselääkitykseen

17.11.2014

Euroopan antibioottipäivää vietetään joka vuosi marraskuun 18. päivänä. Tänä vuonna teemana on itselääkitys.

Antibiooteista puhuttaessa itselääkitys tarkoittaa tilannetta, jossa joku käyttää antibiootteja omin päin ilman, että terveydenhuollon ammattilainen on arvioinut antibiootin tarpeen. Tämä on mahdollista esimerkiksi silloin, kun aiemmista hoidoista on jäänyt jäljelle antibiootteja tai kun niitä on hankittu ilman reseptiä esimerkiksi ulkomailta.

Antibioottien epäasianmukainen käyttö lisää antibiooteille vastustuskykyisten bakteerien määrää. Tämä on maailman pahimpia terveysuhkia, sillä antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit johtavat vaikeasti hoidettaviin infektioihin.

Antibiootit tehoavat vain bakteeri-infektioihin

Antibiootit ovat bakteerien aiheuttamien sairauksien hoitoon käytettyjä lääkkeitä, joita kutsutaan myös bakteeri- tai mikrobilääkkeiksi. Antibiootit tehoavat ainoastaan bakteeri-infektioihin, eikä niistä ole apua flunssaa tai muita virustauteja sairastaville. Antibioottien käyttöön voi liittyä haittavaikutuksia, kuten ripulia, pahoinvointia tai ihottumaa.

Suurin osa talvisaikaan esiintyvistä hengitystieinfektioista (esim. nuhakuume ja yskä) on virusten aiheuttamia, ja ne paranevat itsestään tai oireenmukaisella hoidolla viimeistään parin viikon kuluessa.

Jos hengitystieinfektion oireet jatkuvat, pahenevat tai huolestuttavat, on tärkeää mennä lääkäriin. Antibiootteja tarvitaan, jos kyseessä on vakava infektio, kuten bakteerin aiheuttama keuhkokuume.

Hoitoon on hakeuduttava tavallista nopeammin, jos

  • sairastunut on yli 65-vuotias
  • hänellä on jokin pitkäaikaissairaus (esim. astma, diabetes, sydän- tai keuhkosairaus) tai
  • hänellä on jokin immuunijärjestelmän toimintaa heikentävä sairaus tai lääkitys (esim. kortikosteroidit, syöpälääkkeet).

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida antibioottihoidon tarpeen

Vain terveydenhuollon ammattilainen osaa arvioida, tarvitaanko oireiden hoitoon antibioottia. Antibioottipäivän keskeisiä viestejä väestölle ovat:

  • Älä koskaan yritä ostaa antibiootteja ilman lääkemääräystä.
  • Älä koskaan säästä tai käytä aiemmista hoidoista yli jääneitä antibiootteja. Ylimääräiset antibiootit viedään apteekkiin hävitettäviksi.
  • Älä koskaan anna yli jääneitä antibiootteja muille.

Suomessa antibiootteja saavat määrätä lääkärien lisäksi sairaanhoitajat, joilla on rajattu lääkkeenmääräämisoikeus. Tällaisen erikoispätevyyden saaneet sairaanhoitajat voivat määrätä antibiootteja silloin, kun kyseessä on äkillinen, tavanomainen alempien virtsateiden tulehdus muuten terveellä naisella, nieluviljelyllä tai pikatestillä varmennettu nielutulehdus tai märkäinen silmän sidekalvon tulehdus.

Lue lisää:

Antibioottipäivä THL:n verkkosivuilla

Sic!-verkkolehti 3/2014 (Teema: Rokotteet ja mikrobilääkkeet)

Lisätietoja:

Annikka Kalliokoski, ylilääkäri, p. 029 522 3344Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.