Sisältöjulkaisija

null Ajantasainen lääkityslista esillä tänään Lääkehoidon päivänä

Ajantasainen lääkityslista esillä tänään Lääkehoidon päivänä

16.3.2017

Valtakunnallista Lääkehoidon päivää vietetään tänään 16.3.2017 teemalla ”Kuka tietää lääkityksesi?”. Lääkehoidon päivä järjestetään nyt jo viidettä kertaa paikallisina tapahtumina ympäri Suomen. Tapahtumissa jaetaan tietoa ajantasaisesta lääkityslistasta ja edistetään sen käyttöä.

Joko Sinulla on oma lääkityslista?

Tietojärjestelmistä huolimatta terveydenhuollon ammattilaisilta puuttuu usein ajantasainen tieto potilaan lääkityksestä. Määrätty sähköinen resepti ei kerro, miten lääkettä todellisuudessa on käytetty. Tietokannoista ei löydy myöskään tietoa käytössä olevista itsehoitolääkkeistä ja ravintolisistä, mikä on tärkeää turvallisia hoitopäätöksiä tehtäessä. Ammattilaisten työtä helpottaa, kun potilas esittää terveydenhuollossa asioidessaan ajantasaisen listauksen käyttämistään lääkevalmisteista. Mukana pidettävä lista turvaa hoitoa myös akuuteissa tilanteissa.

Joko Sinulla on oma lääkityslista? Tee omasi. Kirjaa käytössä olevat resepti- ja itsehoitolääkkeet sekä ravintolisät annoksineen ajantasaiseksi listaksi. Lisätietoja ja esimerkkejä lääkityslistasta löydät myös osoitteesta www.omalista.fi.

Lääkkeiden järkevää käyttöä edistetään Suomessa

Lääkehoidon päivän verkkosivuilla on talven aikana julkaistu teemaan liittyviä Näkökulmia-kirjoituksia. Lääkkeiden käyttäjät, potilasjärjestöjen edustajat, terveydenhuollon ammattilaiset ja poliitikot ovat teksteissään pohtineet ajantasaisen lääkitystiedon merkitystä. Kolumnisarjan päättää sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Ulla Närhi.

Hallituksen asettaman Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelman tarkoituksena on edistää lääkkeiden järkevää käyttöä Suomessa.

”Suuri saavutus voisi olla, että lääkkeiden käyttäjät kiinnittäisivät enemmän huomiota siihen, mitä lääkkeitä ja miten he niitä käyttävät. Potilaat voisivat myös vaatia lääkäreiltä ja apteekkilaisilta yhä enemmän neuvoja lääkkeiden käytöstä ja vaikka koko lääkitysarsenaalin tarkistamista.” Ulla Närhi toteaa.

Ajantasainen lääkityslista on työväline potilaalle oman lääkehoidon tuntemiseen sekä ammattilaiselle lääkehoidon tarkistukseen ja arviointiin. Osana Rationaalisen lääkehoidon toimeenpano-ohjelmaa toteutetaan valtakunnallinen viestintäkampanja väestölle vuoden 2018 aikana. Myös ammattilaisia tiedotetaan asiasta ennakoivasti.

Lääkehoidon päivä on valtakunnallisesti suunniteltu ja paikallisesti toteutettu

Lääkehoidon päivä on lääkkeiden käyttäjien ja terveydenhuollon ammattilaisten yhteinen teemapäivä. Sen tavoitteena on lisätä kansalaisten tietämystä lääkkeistä ja lääkehoidoista sekä lisätä keskustelua potilaiden ja ammattilaisten välillä. Valtakunnallisen teemapäivän suunnittelusta vastaa Fimean koordinoima suunnitteluryhmä. Lääkehoidon päivä toteutetaan paikallisten lääke- ja terveysalantoimijoiden järjestäminä tapahtumina ympäri Suomen.

Teemapäivään on ilmoittautunut lähes 140 tapahtumajärjestäjää ympäri Suomen. Teemaviikon 11 aikana tarjolla on esimerkiksi lääkityslistojen täyttämistä, ilmaisia lääkityksen tarkistuksia sekä lääkehoitoon ja lääkitysturvallisuuteen liittyviä luentoja lääkkeiden käyttäjille ja terveydenhuollon ammattilaisille.

Lisätietoa teemapäivän tilaisuuksista löydät tapahtumakalenterista.

Lue lisää:

Ulla Närhen Näkökulma-kirjoitus

Lääkehoidon päivän tapahtumakalenteri

www.laakehoidonpaiva.fi

Lisätietoja antaa

  • Tutkija Elina Lämsä, p. 029 522 3512
  • Tutkimus- ja kehittämispäällikkö Katri Hämeen-Anttila, p. 029 522 3513
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi.