Sisältöjulkaisija

null Adrenaliinikynien saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä

Adrenaliinikynien saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä

3.4.2018

Adrenaliinia sisältävien autoinjektorien, ns. adrenaliinikynien, (Epipen®, Jext®) saatavuudessa on tilapäisiä häiriöitä.

Adrenaliini-autoinjektoreita käytetään ensiapuna välitöntä hoitoa vaativissa vaikeissa, äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa (anafylaktisessa sokissa), joiden aiheuttaja on esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Suomessa on kaupan kahden myyntiluvanhaltijan adrenaliini-autoinjektorivalmisteita. Fimea on pyytänyt selvitykset molemmilta myyntiluvanhaltijoilta tulossa olevista lääke-eristä ja niiden aikatauluista, sekä edellyttänyt selvittämään toimitusten kiirehtimistä ja Suomeen toimitettavien lääkemäärien kasvattamista. Myyntiluvanhaltijoita on lisäksi pyydetty tiedottamaan apteekkeja omien valmisteidensa saatavuudesta. Myyntiluvanhaltijoilta saatujen tietojen perusteella näiden valmisteiden saatavuus tulisi hieman paranemaan lähiviikkoina. Fimea seuraa aktiivisesti tilanteen kehittymistä.  

Mikäli potilaalla on välitön tarve uudelle adrenaliini-autoinjektorille, eikä Epipen® tai Jext® -valmisteita pystytä apteekista toimittamaan, potilaan tulee ottaa yhteyttä hoitavaan lääkäriin. Tarvittaessa muita adrenaliini-autoinjektoreita on mahdollista määrätä erityislupavalmisteena. Mahdollisissa erityislupavalmisteiden määräämiseen liittyvissä kysymyksissä lisätietoja saa osoitteesta erityisluvat@fimea.fi.

Lisätietoja antaa

  • Minna Kurronen, ylitarkastaja, p. 029 522 3239
  • Eeva Leinonen, yksikön päällikkö, p. 029 522 3220
  • Sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@fimea.fi