Uutiset-näyttösivun murupolku

Vaihdevuosien hormonihoidosta uusittuja suosituksia

15.4.2004

Vaihdevuosien hormonihoidosta uusittuja suosituksia

Vaihdevuosioireiden hormonihoidossa tulisi käyttää pienintä tehokasta annosta, ja hoidon tulisi olla mahdollisimman lyhytkestoinen. Hormoneja ei pidetä oireettoman, terveen naisen ensisijaisena osteoporoosia ehkäisevänä lääkityksenä.

Professorit Eeva-Marja Rutanen ja Olavi Ylikorkala Helsingin yliopistosta ovat uudistaneet vaihdevuosien hormonihoitoa ja oireiden hoidon muita vaihtoehtoja käsittelevän Kapselin, joka jaetaan mm. kaikille lääkäreille ja apteekeille. Kirjoittajat pohtivat Lääkelaitoksen ja Kelan julkaisemassa kirjasessa hormonihoitojen turvallisuutta sekä antavat ohjeita hoidon toteutuksesta, seurannasta ja lopettamisesta. Ohjeissa painotetaan hoidon hyötyjen ja haittojen yksilöllistä arviointia. Erikseen käsitellään erityisharkintaa vaativia potilasryhmiä, kuten diabetesta, verenpainetautia tai rasva-aineenvaihdunnan häiriöitä sairastavat, syöpää tai laskimotukoksia sairastaneet. Kirjasessa käsitellään myös ei-hormonaalisia hoitovaihtoehtoja.

Hikoilua ja muita vaihdevuosioireita voi lievittää myös terveillä elämäntavoilla. Liikunnan ohella luuta vahvistavia lääkevaihtoehtoja ovat kalsium, D-vitamiini sekä luun hajoamiseen ja muodostumiseen vaikuttavat lääkkeet.

Yli 300 000 suomalaista yli 45-vuotiasta naista käyttää vaihdevuosioireiden hoitoon tarkoitettuja hormonilääkkeitä. Hormonihoidon vaikutuksista on viime vuosina julkaistu laajoihin aineistoihin perustuneita tutkimuksia, jotka ovat muuttaneet suhtautumista erityisesti pitkäaikaisiin hoitoihin entistä kriittisemmäksi. Merkittävänä havaintona on ollut rintasyövän vaaran kasvu. Lääkelaitoksen tilastojen mukaan hormonivalmisteiden kulutus vähenikin viime vuonna Suomessa 14 prosenttia edellisvuoteen verrattuna.

Lue lisää:

www.nam.fi/julkaisut/kapseli/index.html

Eeva-Marja Rutanen ja Olavi Ylikorkala: Vaihdevuosien hormonihoito Kapseli 33 (pdf)

Lisätietoja antavat:

professori Eeva-Marja Rutanen, (09) 4717 2809,

professori Olavi Ylikorkala, puh. (040) 505 4575 tai (09) 4717 2900 ja

Lääkelaitoksesta professori Erkki Palva, puh. (09) 4733 4288.

 

 

 

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike