Uutiset-näyttösivun murupolku

Ohjeita insuliinikynien käyttöön annosteluvirheiden välttämiseksi

5.2.2018

Lääketurvallisuuden riskinarviointikomitean (PRAC) selvityksen mukaan on olemassa annosteluvirheen vaara, jos insuliinia vedetään ruiskuun viallisesta esitäytetystä insuliinikynästä tai insuliinikynän säiliöstä.

Terveydenhuollon ammattilaisia ja potilaita kehotetaan ensisijaisesti käyttämään uutta kynää sen sijaan, että insuliinia vedetään insuliiniruiskulla viallisesta insuliinikynästä.

Tiedoksi terveydenhuollon ammattilaisille

Jos insuliinia vedetään esitäytetystä insuliinikynästä tai kynänsäiliöstä insuliiniruiskulla, on olemassa annosteluvirheen vaara.

Annosteluvirhe voi aiheutua esimerkiksi siitä, että erilaisia insuliinityyppejä sekoitetaan keskenään, annoksen muuntamisessa tehdään virhe (erityisesti, jos insuliineilla on eri vahvuuksia) tai että kynän annostarkkuus muuttuu. Mahdollisen annosteluvirheen seuraukset voivat olla hengenvaarallisia.

  • Terveydenhuollon ammattilaisia kehotetaan käyttämään uutta kynää sen sijaan, että insuliini vedettäisiin viallisesta insuliinikynästä.
  • Potilaille on ilmoitettava, miten he saavat käyttöönsä korvaavan kynän.
  • Potilaille on myös kerrottava, milloin verensokeria on mitattava tavallista useammin ja milloin on hakeuduttava lääkäriin.
  • Jos kynässä on vikaa, potilaita kehotetaan kokeilemaan injektioneulan ja/tai ns. kestokynissä kynänsäiliön vaihtoa. Jos kynä ei edelleenkään toimi, on käytettävä uutta kynää.

Tiedoksi potilaille

  • Älä vedä insuliinia viallisesta kynästä insuliiniruiskulla, sillä siten et ehkä saa oikeaa määrää lääkettä.
  • Jos insuliinikynän kanssa on ongelmia, yritä ensin vaihtaa injektioneula ja/tai kynänsäiliö. Jos kynä ei edelleenkään toimi, käytä uutta kynää. Viallisesta kynästä ei saa vetää insuliinia.
  • Varmista, että sinulla on aina käytettävissä varakynä ja neuloja sekä/tai varasäiliö täytettäviä kyniä varten. Kysy hoitopaikasta tai diabetesvastaanotolta, jos et tiedä, miten saat käyttöösi varakynän.
  • Ota yhteyttä hoitopaikkaan tai diabetesvastaanottoon, jos sinulla on kysyttävää vaikkapa tihennetystä verensokerin seurannasta tai siitä, missä tilanteissa on hakeuduttava hoitoon.

Läs mer

Risk för doseringsfel - dra inte upp insulin med insulinspruta från trasig insulinpenna (22.1. 2018 Läkemedelsverket, Sverige)

 

Lisätietoja antaa

  • Eeva Sofia Leinonen, jaostopäällikkö, p. 029 522 3379
  • Kirsti Villikka, ylilääkäri, p. 029 522 3455

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike