Uutiset-näyttösivun murupolku

Koirien ulkoloisten häätöön ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen valmisteiden käyttö ja turvallisuus

12.7.2012

Koirien ulkoloisten häätöön ja ennaltaehkäisyyn tarkoitettujen valmisteiden käyttö ja turvallisuus

Fimea saa kesäisin ilmoituksia ulkoloislääkkeiden epäillyistä haitoista. Melkein joka kesä jokin valmiste herättää erityistä keskustelua mediassa. Tänä kesänä Fimean tietoon on tullut epäily lääkepannan aiheuttamasta haittavaikutuksesta, jonka seurauksena koira jouduttiin lopettamaan.

Koirien suojaamiseen puutiaisilta on tarjolla useita eläinlääkevalmisteita. Suomessa on markkinoilla yksi lääkkeeksi rekisteröity panta sekä useita paikallisvaleluliuoksia. Suurin osa näistä on saatavissa ilman reseptiä apteekista.

Valmisteiden käyttö vähentää huomattavasti puutiaisten tarttumista ihoon, mutta ei välttämättä estä sitä kokonaan. Tämän vuoksi päivittäinen punkkitarkastus on tärkeää. Parhaiten punkki irrotetaan ihosta punkkipihdeillä. Verta imiessään punkit voivat tartuttaa koiraan vakavia sairauksia, kuten borrelioosia ja anaplasmoosia, ihmiseen myös puutiaisaivokuumetta.

Ennen lääkevalmisteiden käyttöä huomioitavaa

Ennen itsehoitolääkkeen käyttöä tulee tutustua huolellisesti pakkausselosteeseen. Ulkoloisten torjuntaan tarkoitettujen lääkkeiden kohdalla tulee ottaa huomioon mm. eläinlaji, ikä, ihon kunto ja mahdolliset yliherkkyydet. Vain koiralle tarkoitettuja valmisteita ei saa antaa kissalle, koska ne voivat aiheuttaa kissan kuoleman. Monien valmisteiden käyttö on kielletty nuorilla pennuilla tai käytön edellytyksenä on tietty minimipaino.

Normaalisti ulkoisesti annettavat loislääkkeet eivät imeydy elimistöön merkittävissä määrin. Jos iho on yliherkkä, tulehtunut tai muuten vaurioitunut, imeytyminen voi olla normaalia suurempaa. Yliherkkä eläin voi olla herkempi saamaan reaktioita myös lääkeaineista. On myös muistettava, että eläinlääkkeet voivat aiheuttaa haittoja myös ihmiselle.

Haittavaikutusten ilmetessä

Kuten millä tahansa lääkevalmisteella, myös ulkoloisten häätöön ja ennaltaehkäisyyn tarkoitetuilla valmisteilla on mahdollisia haittavaikutuksia, joista mainitaan valmisteen pakkausselosteessa. Suurin osa reaktioista on lieviä annostelukohdassa ilmeneviä paikallisia ihoreaktioita, kuten esim. punoitus, kutina ja karvanlähtö. Harvinaisissa tapauksissa eläimelle voi kehittyä yleisoireita, kuten esim. ruokahaluttomuus, oksentelu, lihasvapina, halvausoireet ja hoipertelu. Jos oireita ilmenee, on koira pestävä vedellä ja shampoolla iholla olevan lääkkeen poistamiseksi. Jos on käytetty lääkepantaa, on se poistettava.

Oireet ovat yleensä ohimeneviä ja lievittyvät tavallisesti muutamien tuntien kuluessa pesusta. Jos oireet pahenevat tai eivät ala parantua pesun jälkeen, on syytä ottaa yhteys eläinlääkäriin. Valmistetiedoissa mainitaan myös erityiset varotoimenpiteet, joita eläinlääkevalmistetta antavan henkilön on noudatettava.

Lue lisää:

Valmisteyhteenvedot ja pakkausselosteet

Myyntiluvanhaltijoiden tiedotteet eläinlääkäreille

Lisätietoja:

Irmeli Happonen, yksikön päällikkö, p. (09) 47334 284

Martti Nevalainen, eläinlääkäri, p. (09) 47334 560

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike