Uutiset-näyttösivun murupolku

ammattilaiset_influenssa

16.9.2010

Influenssa: rokotukset ja lääkehoito

Vuosittain arviolta 5–15 % väestöstä sairastuu kausi-influenssaan. Jokavuotiset influenssarokotukset ovat tehokkain tapa vähentää kausi-influenssaepidemian vaikutuksia. On kuitenkin tärkeää muistaa, että influenssarokote suojaa vain influenssavirusten aiheuttamalta taudilta, eikä sillä ei ole vaikutusta tavallista flunssaa tai nuhakuumetta aiheuttaviin viruksiin.

Suomessa influenssarokotus kuuluu sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen 421/2004 mukaan yleiseen rokotusohjelmaan. Maksuton influenssarokotus annetaan ministeriön asetuksen 448/2007 mukaan vuosittain niille, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhkan tai joiden terveydelle influenssarokotuksesta on merkittävää hyötyä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) valitsee vuosittain käytettävät rokotteet ja määrittelee rokotusten kohderyhmät Kansallisen rokotusasiantuntijaryhmän suositukseen perustuen.

Influenssarokotuksesta on hyötyä myös ilmaisrokotusten kohderyhmiin kuulumattomille. Rokottamiseen tarvitaan tällöin lääkärin määräyksellä apteekista lunastettu rokote. Monet työnantajat antavat henkilökunnalleen influenssarokotteen osana työterveyshuoltoa.

Syys-talvikaudella 2014-2015 kausi-influenssarokotusten kohderyhmät ovat:

  • 65 vuotta täyttäneet,
  • 6–35 kuukauden ikäiset lapset,
  • lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvat ja muut paikallisen harkinnan mukaan rokotettavat,
  • raskaana olevat,
  • potilaiden ja asiakkaiden hoitoon ja huoltoon osallistuva sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö,
  • varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset ja
  • vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri.

Lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden rokotuksissa on olennaista, että heidät tunnistetaan ja että heitä pyritään aktiivisesti tavoittamaan. Näihin ryhmiin kuuluville influenssa on joko tavallista vaikeampi tai voi perustautia pahentaessaan johtaa kohtalokkaisiin seurauksiin. Maksuttoman rokotteen antamisesta voi päättää terveydenhoitaja, sairaanhoitaja tai lääkäri.

Kauden 2015–2016 rokotussuositus julkaistaan alkusyksyllä 2015.

Uutiset-näyttösivun linkit

Tulosta-painike